Ugrás a tartalomra

Az EU jóváhagyta a 10. szankciós csomagot

2023.02.25
11:40
2023.02.25
15:12
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Unió jóváhagyta az Oroszország elleni 10. szankciócsomagot - jelentette be az EU soros elnökségét betöltő Svédország pénteken késő este.

Újabb Oroszország elleni szankciós csomagról egyezett meg az Európai Unió az ukrajnai háború kezdetének első évfordulóján. Ennek értelmében megtiltják az elektronikus alkatrészek, sugárhajtóművek és antennák Oroszországba történő exportját. Az Unió úgy gondolja, Oroszország nehezen tudja majd máshonnan beszerezni ezeket. Az EU emellett kiterjeszti a szankciókat hét, az Iráni Forradalmi Gárdával kapcsolatban álló szervezetre is, amelyek azokat a drónokat gyártották, amiket Oroszország bevet Ukrajnában. Olyan szervezetek és személyek is felkerültek a szankciós listára, akik felelősek az ukrán gyerekek illegális deportálásáért.

Továbbra is nyomást gyakorolunk Oroszországra és azokra, akik a harctéren támogatják. Továbbra is fellépünk Putyin szövetségesei ellen. Ahogy azok ellen is, akik segítenek Oroszországnak a szankciók megkerülésében és a háborús készletének feltöltésében - fogalmazott az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen Ukrajnának is üzent.

„Egy éve tart a brutális orosz agresszió, egy éve tart a hősies ukrán ellenállás, egy éve tart az európai szolidaritás. Előttünk az egység jövője. Önök a szabadságért, a demokráciáért és az Európai Unióban lévő helyükért harcolnak. Önökkel vagyunk, ameddig csak kell. Éljen Ukrajna és éljen Európa!”

Az Amerikai Egyesült Államok újabb 2 milliárd dollár értékű katonai segítséget jelentett be Ukrajna számára a háború első évfordulóján. A támogatási csomag a többi között rakétaindítókat, rakétákat, különböző drónokat, valamint drónelhárító eszközöket és aknamentesítéshez szükséges felszerelést is tartalmaz.

Eközben Kína egy 12 pontból álló javaslatcsomaggal oldaná meg az orosz-ukrán konfliktust. A pontok között szerepel egyebek mellett, hogy tűzszünetet és a harcok beszüntetését kell elrendelni, meg kell akadályozni, hogy az ukrajnai válság tovább súlyosbodjon, vagy akár elszabaduljon. A válság megoldásának egyetlen járható útját a párbeszédben és a tárgyalásban látják.

Ennek kapcsán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy szeretne találkozni Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Moszkva pedig nagyra értékeli a "kínai barátok őszinte szándékát", hogy hozzájáruljanak az ukrajnai konfliktus békés rendezéséhez - közölte honlapján az orosz külügyminisztérium a kínai béketervre reagálva.

Európai Unió
orosz-ukrán háború
szankciók

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.