Ugrás a tartalomra

„Az EU-nak Spanyolország marad az egyetlen tárgyalópartnere”

2017.10.27
19:52
2024.03.19
08:32
Forrás
Tanjug, MTI
Semmi nem változik az Európai Unió számára azzal, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló "Katalán Köztársaság" létrehozását

- hangsúlyozta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a nyilvánosságra hozott legfrissebb barcelonai, illetve madridi fejleményekre reagálva. Tusk emellett felszólította a spanyol kormányt, hogy az új fejlemények ellenére is részesítse előnyben az "érvek erejét" az "erő érvével" szemben.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője a pénteki hírekre reagálva annyit közölt, hogy a brüsszeli testületnek nincs újabb hozzáfűznivalója a helyzethez. Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke korábban kijelentette, Katalónia függetlenné válása dominóhatást válthatna ki, és megnehezítené a kormányzást Európában, ezért nem szeretné, ha a régió elszakadna Spanyolországtól.

Németország támogatja a spanyol kormányt és nem ismeri el Katalónia függetlenségét - jelentette be a német kormány szóvivője, Stefan Seibert. Szavai szerint Berlin aggódva szemléli a történéseket Spanyolországban.

Varsó is tiszteletben tartja Spanyolország szuverenitását és területi épségét, a spanyol kormány és Katalónia közötti vitát Spanyolország belügyeként kell megoldani - szögezte le a lengyel külügyminisztérium péntek esti közleményében. Varsó reményét fejezte ki, hogy a Katalóniában kialakult helyzetet gyorsan, a spanyol alkotmányra alapozva megsziládítják. A lengyel külügyminisztérium közleménye még azelőtt jelent meg a tárca honlapján, hogy Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök bejelentette a katalán kormány leváltását és a katalán parlament feloszlatását.

Az amerikai kormányzat szerint Katalónia Spanyolország szerves része. Washington már korábban is kinyilvánította, hogy nem támogatja Katalónia kiválását Spanyolországból.

 

Európai Unió
Spanyolország
Katalónia
függetlenség
Németország
Egyesült Államok

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.