Ugrás a tartalomra

Az új pénzügyminiszter személyéről vitázik a parlament

2018.05.28
14:53
2018.05.28
17:54
Forrás
Pannon RTV
Az új pénzügyminiszter személyéről vitázik a szerbiai köztársasági parlament.

Siniša Malit, Belgrád eddigi polgármesterét Ana Brnabić kormányfő és Aleksandar Vučić államfő közösen javasolták a személyes és családi okokra hivatkozó, pénzügyminiszteri posztjáról leköszönő Dušan Vujović helyére. A parlamenti ülés 10 órakor kezdődött, és a vita azóta is tart.

Belgrád egyebek mellett komoly pénzügyi gondokkal küzdött, amikor Siniša Mali a főváros első embere lett - mondta Ana Brnabić felszólalásában. Polgármesterként a tartozást megfelezte, és számos projektet indított el. Mali emellett stabil helyi önkormányzatot teremtett Belgrádban, és Európa ezen részén ez a város vonzza a leginkább a befektetőket. Minden ígéretét betartotta - hangsúlyozta indoklásában.

Ana Brnabić, kormányfő, Szerbia: „Siniša Mali megmutatta, hogy csapatjátékos, hogy nem fél a kemény munkától, nem fél a kritikától, nem adja fel, amikor kitalált ügyletekkel támadják, és nem fél komoly döntéseket hozni Belgrád és Szerbia minden lakosának érdekében. A sikerei, a tudása, és az általam felsorolt tulajdonságai azok, amelyek miatt én hiszek abban, hogy Mali a legjobb pénzügyminiszter-jelölt a jelenlegi szerb kormányban.”

A szerb kormányfő után elsőként Pásztor Bálint szólalt fel. A Vajdasági Magyar Szövetség - Demokratikus Cselekvés Pártja parlamenti frakcióvezetője biztosította a pénzügyminiszter-jelöltet a frakció támogatásáról. A szerb kormány több fontos projekt megvalósítását finanszírozza 2014 óta, és arra kérte az új tárcavezetőt, hogy a támogatás ezután se szűnjön meg.

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ-DCSP: „Az első projekt a Szabadkai Népszínház épületének építése és felújítása. Ez nem csupán városi projekt, ennek regionális jelentősége van. 2014 óta a szerb kormány Aleksandar Vučić és Ana Brnabić vezetése alatt is 3 millió eurót biztosított erre a projektre. A másik, szintén regionális jelentőség projekt, a Szabadkát megkerülő út, az úgynevezett Y-ág, amelyre 2016 óta több mint 9 millió dinár lett biztosítva. Ezt a projektet több mint 30 éve, lassan 40 éve építjük, és az utóbbi két évben több lett elvégezve, mint előtte több mint húsz évig.”

Egyes vajdasági helyi önkormányzatok is több anyagi támogatásban részesültek a köztársasági költségvetésből - tette hozzá Pásztor Bálint. Kitért azonban arra, hogy vannak még megoldásra váró gondok. A mezőgazdasági termelők ugyanakkora járulékot fizetnek, függetlenül az általuk megművelt föld nagyságától. Ezen változtatni kellene. Be kell fejezni a vagyon-visszaszármaztatás folyamatát, és mielőbb meg kell hozni a tartomány pénzeléséről szóló törvényt.

Az Új Szerbia – Szerbia Megmentéséért Mozgalom frakcióvezetője kétségbe vonta a kormányfő dicsérő szavait. Sanda Rašković Ivić hangsúlyozta, a Savamala és a 24 lakás ügye még mindig nincs tisztázva, valamint arra is kitért, hogy Mali doktorátusa - szerinte -plágium.

Sanda Rašković Ivić, frakcióvezető, Új Szerbia – Szerbia Megmentéséért Mozgalom: „Mali úrra való szavazással, figyelembe véve ezeket a nem tisztázott ügyleteket, szerintem egy olyan ember kerülne a pénzügyminiszteri székbe, aki erre nem méltó, hisz ez a legfontosabb miniszter, a legfontosabb poszt a kormányban a kormányfő mellett. Ahogy a nép mondaná, ez olyan lenne, mint amikor az éhes farkasra bízzák a bárány őrzését.”

A szerb kormányfő szerint azonban számos közgazdász és szakember úgy véli, hogy Mali a legmegfelelőbb személy erre a posztra.

Szerbia
pénzügyminiszter
Ana Brnabić
Siniša Mali

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.