Ugrás a tartalomra

Az újabb fejezetek megnyitása óriási előrelépés Szerbia számára (videó)

2017.02.27
15:45
Két újabb uniós csatlakozási fejezet nyílt meg Belgrád és Brüsszel között: a gazdasági és ipari kérdéseket taglaló 20
Két újabb uniós csatlakozási fejezet nyílt meg Belgrád és Brüsszel között: a gazdasági és ipari kérdéseket taglaló 20., valamint az oktatással és a kultúrával foglalkozó 26. Utóbbit egyúttal ideiglenesen le is zárták. Az újabb fejezetek megnyitása óriási előrelépés Szerbia számára - mondta az EU soros elnöklője, Málta képviseletében Louis Grech. A máltai miniszterelnök-helyettes reméli, hogy a lendület ezután sem fog kifulladni, és a balkáni állam EU-integrációs folyamata felgyorsul. Louis Grech, miniszterelnök-helyettes, Málta: „Ezek nagyon fontos fejezetek. A hatást a szerbiai emberek és vállalkozások is érezni fogják. A mai eseményen megmutatkozott, hogy megtartottuk a pozitív lendületet, és a megbeszélések is sikeresek.” FoNet-EU-JOKSIMOVIÆ A megbeszélések folytatása üzenet a külföldi befektetőknek, hogy Belgrád kitartóan dolgozik az üzleti és gazdasági légkör stabilizálásán - hangsúlyozta felszólalásában Jadranka Joksimović. A szerb EU-integrációval megbízott tárca nélküli miniszter leszögezte: az elért eredmények a szerbiai emberek elhivatottságát tükrözik. Jadranka Joksimović, EU-integrációval megbízott tárca nélküli miniszter: „Az egyik oldalról megmutatkozott, hogy elismerték az eredményeinket. Másrészt ez egy visszajelzés, hogy intenzívebben kell dolgoznunk a jövőbeli reformokon. A reformok fontosak, hiszen elsősorban a szerbiai polgároknak üzenünk. Nem pedig azért, mert Brüsszel ezt elvárja.”



Johannes Hahn is üdvözölte a megkezdett szerbiai reformokat. Elsősorban a közigazgatás és az igazságszolgáltatás terén történt változtatásokról nyilatkozott elismerően az Európai Unió bővítési biztosa. Johannes Hahn, bővítési biztos, Európai Unió: „A kemény munkátok kifizetődött. Egy megnyílt és két lezárt fejezet figyelemreméltó eredmény. Megnyithatjuk és ideiglenesen le is zárhatjuk a fejezeteket. Nagy előrelépések történtek az oktatás irányelvei terén. Fontos, hogy Szerbia a jogállamiság terén is előrelépéseket ért el, illetve normalizálta a Koszovóval való kapcsolatát.” Deli Andor vajdasági származású EP-képviselő is bizakodó. Mint mondja, idén felgyorsulhatnak a folyamatok, mert vélhetően egyetlen szomszédos ország sem fog akadályokat gördíteni Szerbia európai útja elé. Deli Andor, EP-képviselő Fidesz-KDNP (VMSZ): „Bízom abban, hogy a tavalyi év tapasztalataival ellentétben nem számíthatunk újabb blokádokra egyes tagországok részéről – mint amiket láttunk a tavalyi év folyamán. Ha ilyen magatartás elmarad a tagállamok részéről, akkor optimisták lehetünk, hogy számos más fejezet megnyílhat még az év folyamán.” A felek szerint folytatni kell a közös munkát annak érdekében, hogy a Szerbiában élők életszínvonala mihamarabb megközelítse az EU-s szintet.

Hétfőn újabb tárgyalási fejezeteket nyitnak meg Brüsszelben

2017. 02. 27.

A bejelentések szerint Szerbia hétfőn az uniós csatlakozási tárgyalások keretében két újabb tárgyalási fejezetet nyithat meg, ezzel pedig nyolc megnyitott és két ideiglenesen lezárt fejezet a mérlege az országnak az Európai Unió felé vezető úton.       A Brüsszelben hétfőn kezdődő ötödik kormányközi konferencián ezúttal a 20. és a 26. tárgyalási fejezetet nyitják meg, azzal, hogy a 26. fejezetet azonnal ideiglenesen be is zárják. Ez ugyanis az oktatásra, kultúrára és az ifjúságra vonatkozó fejezet, amely már a tavalyi év végén is megnyitásra készen állt, de Horvátország kifogásolt egyes elemeket az anyanyelvi tankönyvekkel kapcsolatban és blokkolta annak megnyitását. Miután azonban a 26. fejezet a könnyebb tárgyalási részek közé tartozik, mivel az oktatás és a kultúra területén az EU-nak nincsenek közös kritériumai, ezt a fejezetet most ideiglenesen félreteszik. Ugyanez volt a helyzet a 25. tárgyalási fejezettel is, amelyik a tudományra és a kutatásra vonatkozott, és amelyet Szerbia az előző kormányközi konferencián nyitott meg és zárt is le ideiglenesen tavaly decemberben. A 20. fejezet megnyitásához, amely a vállalkozásokra és az ipari termelésre vonatkozik, az EU a múlt héten adott zöld fényt. Brüsszelben emlékeztetnek, hogy a 35. fejezet esetében, amely a Pristina és Belgrád közötti viszony normalizálását és a brüsszeli megállapodás betartását foglalja magába, elengedhetetlen a konkrét előrelépés ahhoz, hogy Szerbia folytathassa az unió felé vezető útját. A kormányközi konferencián a szerb küldöttséget Jadranka Joksimović európai integrációért felelős tárca nélküli miniszter, míg az EU tárgyalócsoportját Johannes Hahn bővítési biztos vezeti majd. (Vajdaság MA, Fotó: Tanjug)
EU
Szerbia
csatlakozási fejezet

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.