Ugrás a tartalomra

„Az Ukrajna lerohanásához szükséges orosz haderő 70 százaléka már a határ közelében van”

2022.02.06
18:45
2022.02.06
21:02
Forrás
BBC
Névtelen pentagoni források szerint Oroszország csak arra vár, hogy a talaj befagyjon és megkeményedjen.

A támadáshoz szükséges mintegy 70 százaléknyi orosz haderőt vonultatott már fel Oroszország a határvidéken annak érdekében, hogy a következő hetekben meginduljon az offenzíva, mondják névtelen pentagoni források. Hozzáteszik, Oroszország csak arra vár, hogy február közepén a talaj befagyjon és megkeményedjen, ez szükséges ahhoz, hogy az orosz nehézfegyverzet nagy része is a régióba érkezzen - írja a BBC. Több mint százezer orosz katona állomásozik Ukrajna határán, Oroszország azonban továbbra is tagadja a támadás tervét. A kiszivárgott titkosszolgálati jelentésekből továbbá az olvasható ki, hogy a békés, diplomáciai megoldásra továbbra is van esély, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig kiszámíthatatlan ebben a kérdésben.

A jelentések továbbá arról is beszámolnak, hogy egy esetleges orosz támadás akár ötvenezer polgári áldozattal is járhat, Kijevet, Ukrajna fővárosát pedig napokon belül elfoglalnák, amivel óriási menekülthullám indulna meg Európa belseje felé. Fehéroroszország is megszólalt az ügyben. Egy potenciális fegyveres konfliktus Ukrajna és Fehéroroszország között néhány nap alatt véget érne - nyilatkozta a belarusz államfő. Aljakszandr Lukasenka szerint Ukrajna egyébként sem harcolna sosem Fehéroroszországgal, de ha mégis, akkor az a harc legfeljebb 3-4 napig tartana. Ukrajnában nincs, aki fegyvert ragadna, és ha lenne is, a harcnak nincs perspektívája sem Fehéroroszország, de főleg Oroszország ellen - tette hozzá a belarusz elnök. Jobb, ha nem bántanak minket - üzente Lukasenka.

Ukrajna
Oroszország
Pentagon

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.