Ugrás a tartalomra

Az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt a Nyugat-Balkánnak tett ígéreteit teljesítse az Unió

2023.11.08
20:02
2023.11.08
20:11
Forrás
Közlemény
A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye

Az Európai Bizottság bővítési javaslatáról vitázott az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Brüsszelben. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke felszólásában hangsúlyozta: új csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt, az EU-nak először a Nyugat-Balkán, így Szerbia felé tett ígéreteit kell teljesítenie. A csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez minden országnak teljesítenie kell az Európai Bizottság alapvető feltételeit, így a nemzeti kisebbségi jogok garantálását. A Bizottság szerdán közzétett jelentése szerint ennek Ukrajna még nem tesz eleget.

Gál Kinga elmondta: az Európai Unió bővítése stratégiai és geopolitikai érdek, ugyanakkor nem csak politikai kérdés, a csatlakozási tárgyalások előtt álló országok helyzetét felkészültségük alapján, egységes követelményrendszer szerint kell megítélni.

„Új csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt, az EU-nak először a Nyugat-Balkán, így Szerbia felé tett ígéreteit kell teljesítenie. Mielőbb be kell fejezni irányukban a csatlakozási folyamatot, hiszen Szerbiával már több mint 10 éve zajlanak a tárgyalások, jelentős előrelépés nélkül.  Ez hiteltelenné teszi az Uniót” - hangsúlyozta a Fidesz EP-képviselője.

Gál Kinga hozzátette: új csatlakozási tárgyalások csak azokkal az országokkal nyílhatnak meg, akik teljesítik a Bizottság által szabott alapvető feltételeket. „A ma bemutatott bővítési javaslatból is látható, hogy Ukrajna a hét feltételből négyet, köztük a kisebbségvédelmi feltételeket még nem teljesítette. Területén háború zajlik és választásokat sem tud tartani.  Ezek mind azt igazolják, hogy az ország még nem áll készen a csatlakozási tárgyalások megkezdésére” - jelentette ki a politikus.

Fidesz
Európai Parlament
csatlakozás
bővítés
Gál Kinga
Európai Unió

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.