Ugrás a tartalomra

Az USA szerint mi, külhoni magyarok „biztonsági kockázat” vagyunk

2023.08.01
19:01
2023.08.01
20:31
Forrás
hirado.hu
Korlátozzák a magyar útlevéllel rendelkezőket, mert a külhoni magyarok „biztonsági kockázatot” jelentenek

Az Egyesült Államok korlátozásokat vezetett be a magyar útlevéllel rendelkezőkre, mondván, hogy Budapest nem kezelte a Washington által többször felvetett biztonsági hiányosságokat – írja a Hirado.hu. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége közleményében közölte, hogy a magyaroknak az elektronikus utazási engedélyezési rendszer keretében kínált érvényességi időt két évről egy évre csökkentik, és hogy a rendszer keretében csak egyszeri látogatásra lesz lehetőség, többszöri látogatásra nem.

A közleményben kiemelik, hogy Magyarország 2011 és 2020 között mintegy egymillió embernek – főként a szomszédos államokban élő magyar nemzetiségűeknek – adott állampolgárságot „anélkül, hogy megfelelő biztonsági intézkedéseket tett volna személyazonosságuk ellenőrzésére“. Közben az USA a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól – közölte a Belügyminisztérium kedden az MTI-vel. Azt írták, hogy Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. A Reuters kiemeli, hogy a korlátozásokat egy nappal azután léptették életbe, hogy a Fidesz bojkottálta az ellenzéki pártok által összehívott parlamenti ülést, amelyen Svédország NATO-csatlakozásról kellett volna szavazni. A szavazást végül nem tartották meg. 

A 2023. augusztus 1-je előtt kiadott ESTA-engedélyek két évig és többszöri beutazásra is érvényesek maradnak – áll a közleményben.

korlátozás
magyar útlevél
külhoni magyarok

Most

16:14

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.
13:57, Frissítve: 16:16

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.