Ugrás a tartalomra

Bakondi György: Bonyolult és veszélyes helyzet alakult ki a Balkánon

2020.03.02
07:14
2020.03.02
09:53
Forrás
MTI
Továbbra sem csillapodik a migrációs nyomás a balkáni útvonalon. A görög-török határon egyre fokozódik a migránsok jelenléte és a hatóságokkal való összetűzések.

Fotó:Tanjug/AP/Darko Bandic

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint vasárnap már több, mint 10 ezer migráns gyűlt össze a török-görög határnál, miután Törökország pénteken bejelentette, hogy a továbbiakban nem áll módjában feltartóztatni az országban lévő menedékkérőket. A görög kormány szerint a török hatóságok nem tartják fel a migránsokat, sőt, aktívan segítik őket abban, hogy elérjék a határt. A Szíriában kialakult helyzet miatt, görög kezdeményezésre rendkívüli külügyminiszteri tanácsülés összehívását javasolta erre a hétre az EU külügyi és biztonságpolitikai képviselője, Josep Borrell. Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter támogatja a rendkívüli tanácsülés összehívását, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.

Fotó:Tanjug/AP/Giannis Papanikos

Közben a Balkánon kialakult helyzetet bonyolultnak és veszélyesnek nevezte Bakondi György. A magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-nek vasárnap azt mondta: a török határnyitás óta már mintegy 80 ezren léptek ki Törökországból, miközben eddig csaknem 100 ezer migráns lehetett a balkáni útvonalon. Ráadásul a migránsok egy része Iránból vagy Iránon keresztül érkezik, ahol a koronavírus-fertőzés egyik gócpontja van - tette hozzá. Utalt arra, hogy Magyarország határozatlan időre felfüggeszti az illegális migránsok beengedését a tranzitzónába, miután - mint mondta - összefüggés van a koronavírus és az illegális migráció között.

A magyar rendőrök csak a hétvégén négyszáznál is több határsértővel szemben intézkedtek.

Bakondi György
migránsok

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.