Ugrás a tartalomra

Bánátban is fontos, amit az MNT a magyar családokért tesz

2018.10.05
19:17
2018.10.05
19:25
Forrás
Pannon RTV
Erzsébetlaki, lukácsfalvai és szentmihályi családokat látogattak meg ma a Magyar Összefogás jelöltjei.

A látogatások egyik célja, hogy a közvetlen beszélgetések alkalmával tapasztalatot gyűjtsenek a jövőbeni munkához.

Másfél évtizede Lukácsfalván még 32 család foglalkozott konyhakerti növények termesztésével, ma már hat-hétre tehető ezen családok száma. A faluban mintegy háromszázan élnek. Bakosék kertészete a legnagyobbak között van.

Bakos Edit, kertész, Lukácsfalva: „Minden reggel a gyerekeket én keltem telefonon, mert a piacra megyek árusítani az árut, ami ki van termelve. Tehát az egész nap tele van ezzel a foglalkozással. A falunkból már nagyjából mindenki elment. Kevesen maradtunk itt. Az iskolát is be akarják csukni. De mi törekszünk, hogy itt maradjunk – amíg csak lehet.”

Az eddigi tapasztalatok alapján hasznosak a közvetlen találkozások a családokkal.

Jerasz Anikó, jelölt, Magyar Összefogás: „Találkozva a mai napon az erzsébetlaki, a lukácsfalvi illetve a szentmihályi családokkal olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy igenis fontos az, amit a Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt időszakban tett, illetve amit tesz a magyar családok érdekében.”

Balanyiék biotermesztéssel foglalkoznak. A család legfiatalabb tagja a tanulás mellett szintén besegít a munkában.

Balanyi Réka, egyetemi hallgató, Lukácsfalva: „Harmadik éve kapom az ösztöndíjat, és a családi vállalkozás mellett jól jön még ez a plusz pénz. Ha befejezem a három évet, akkor utána szeretném folytatni, tehát a mastert, továbbképzést ugyanezen a területen.”

A Magyar Nemzeti Tanács segítségét a bánáti magyar családok leginkább az oktatás terén tapasztalják.

Molnár Attila, jelölt, Magyar Összefogás: „Ma Erzsébetlakon három családot látogattunk meg. A gyerekek általános iskolába járnak, részt vettek a kirándulásokon, amit a Magyar Nemzeti Tanács szervezett. Mindegyikük beiskoláztatási csomagban is részesült.”

A Magyar Összefogás jelöltjei a három bánáti faluban pénteken nyolc családhoz látogattak el.

Erzsébetlak
Lukácsfalva
Szentmihály
Magyar Összefogás

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.