Ugrás a tartalomra

Banja Luka: A bosznia szerb parlament döntött a hatáskörök visszaszerzéséről

2021.12.10
22:20
2021.12.10
23:23
Forrás
Szerbiai RTV
A boszniai szerb képviselők több órás vita után elfogadták a nyilatkozatot, amelyben kimondják, hogy azok a törvények, amelyekkel egyes hatáskörök Bosznia-Hercegovina irányítása alá kerültek a Boszniai Szerb Köztársaságban nem lesznek érvényesek.

A dokumentumban a boszniai szerb parlament hat hónapot ad a kormánynak arra, hogy az ország működéséhez szükséges törvényeket a parlament elé terjessze, valamint a kormányt és az elnököt bízza meg az új alkotmány megírásával. A feladatuk, hogy az új alkotmányban  meghatározzák a Boszniai Szerb Köztársaság hatásköreit, kivéve azokat, amelyek Bosznia-Hercegovina alkotmánya alapján a föderáció hatáskörébe tartoznak.

A parlament az alkotmányos elvekre vonatkozó nyilatkozatot is elfogadta. Az alkotmány módosításával azt szeretnék elérni, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság visszakapjon olyan hatásköröket, melyeket korábban még a háborút lezáró daytoni szerződés biztosított nekik, de azóta átruházódtak a föderációra. Összesen 140 hatáskörről van szó, melyek a biztonságpolitikára, az igazságszolgáltatásra és a közvetett adóügyekre vonatkoznak.

Banja Luka
parlament
Boszniai Szerb Köztársaság
alkotmány

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.