Ugrás a tartalomra

Baráti kapcsolat Ausztria és Szerbia között

2021.09.04
16:20
2021.09.04
19:22
Forrás
Pannon RTV
Állami kitüntetést adományozott Aleksandar Vučić Sebastian Kurznak.

A szerb államfő beszédében elmondta, megtiszteltetés számára, hogy a legmagasabb állami kitüntetést ajándékozhatta az osztrák kancellárnak a két ország baráti kapcsolatainak fejlesztésében és megerősítésében elért eredményként. Kurz egyébként ma munkalátogatásra érkezett Belgrádba.

Állami kitüntetést adott át Aleksandar Vučić Sebastian Kurznak Belgrádban. A szerb államfő beszédében hangsúlyozta, Szerbia számára fontos, hogy a nehéz helyzetekben, - mint amilyen a koronavírus okozta járvány, illetve a migráció kérdése - számíthat Ausztria segítségére. Az afganisztáni helyzet kapcsán elmondta, Szerbia 100-150 menekültet tud befogadni.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Szerbia biztosan nem lesz, - szolidaritást mutatunk mindenki irányába -, de nem leszünk parkolóhely a menekülteknek számára. Megegyezünk Sebastian Kurzzal, Ausztriával és minden más országgal, tehát a szomszédos országokkal is, hogy milyen módon reagáljunk.”

Az elmúlt években nagy kihívás elé állította Európát az illegális migráció - szögezte le Sebastian Kurz. Az osztrák kancellár hozzátette, Szerbia jelentősen hozzájárult ehhez a küzdelemhez.

Sebastian Kurz, kancellár, Ausztria: „Azokról az emberekről, akik elhagyják Afganisztánt a szomszédos országokban kell gondoskodni. Ezért kapcsolatban állunk a régió országaival is. Jelenleg, ha vannak is menekülthullámok, azok Afganisztánon belül vannak, de ha más országokban is vannak, akkor fontos, hogy azokról a szomszédos országok gondoskodjanak.”

Kurz továbbá hangsúlyozta azt is, hogy Ausztria elkötelezett Szerbia európai perspektívája mellett. Mint mondta, boldogok, hogy Ausztriában sok olyan Nyugat-Balkánról származó ember él, aki hozzájárul a társadalmuk fejlődéséhez.

Szerbia európai útja kapcsán egyeztetett Ana Brnabić és Sebastian Kurz. A szerb miniszterelnök megköszönte a támogatást, amit Ausztria nyújt az európai integráció során. Az osztrák kancellár elmondta, Szerbia fontos gazdasági partnere országának. Hozzátette, a jövőben jelentős ausztriai befektetésekre kell majd számítani a szerb gazdasági piacon. Továbbá rámutatott arra is, hogy támogatja a Belgrád-Pristina párbeszédet, amelynek előrehaladása fontos a térség stabilitása érdekében. 

Ausztria
Sebastian Kurz

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.