Ugrás a tartalomra

„Bárhol is éljenek magyarok a nagyvilágban, megemlékeznek 1956-ról”

2023.10.22
20:40
2023.11.17
16:36
Forrás
MTI
Az 1956-os forradalom és szabadságharc, illetve annak leverése szinte minden magyar családot érintett - mondta a Londonban tartózkodó Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap telefonon az MTI-nek.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szombaton este a londoni Magyar Házban ünnepi fogadást tartottak, ahol Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete köszöntőt és Potápi Árpád János ünnepi beszédet mondott. A magyar államtitkár felidézte: arról beszélt, hogy bárhol is éljenek magyarok a nagyvilágban, megemlékeznek 1956-ról, 56 hőseiről és azokról, akiknek a szabadságharc utáni megtorlás miatt el kellett hagyniuk hazájukat. Hozzátette: a menekülők megerősítették a diaszpórát, a magyar közöségeket világszerte.

Potápi Árpád János elmondta, hogy vasárnap a római katolikus szentmisét követő ünnepi beszédében párhuzamot vont 1956 és Kapisztráni Szent János között, akinek emléknapja szintén október 23-án van, ugyanis 1456. október 23-án hunyt el. Az 1456-os nándorfehérvári győzelemre emlékeztető déli harangszó nem csupán Hunyadi Mátyásnak és a vár falainál harcoló Kapisztráni Szent Jánosnak, de bizonyos szempontból 1956 hőseinek is szól - tette hozzá az államtitkár.

Potápi Árpád János felidézte: ünnepi beszédében kitért arra is, hogy szinte minden családot érintett 1956. Neki magának is több rokona él szerte a nagyvilágban, közülük van, aki Nagy-Britanniában. Hozzátette: 1956-ban nem csak az ország határain belül, de az egész Kárpát-medencében - Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken - reménykedtek a magyarok a forradalom sikerében. Az 1956-os forradalom leverése után több mint 20 ezer magyar menekült Nagy-Britanniába, jelenleg mintegy 100-110 ezren élhetnek ott. A nemzet története családok története is - fűzte hozzá az államtitkár.

1956

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.