Ugrás a tartalomra

Békések voltak a koszovói tüntetések

2018.11.23
13:30
2018.11.23
17:26
Forrás
Pannon RTV
Koszovó szerbek lakta településein szerveztek békés tüntetést délben amiatt, hogy száz százalékos vámot szabott ki Pristina a szerbiai termékekre.

Az egyórás megmozdulás célja az volt, hogy így üzenjék meg: ők békésen és méltóságteljesen szeretnének élni.

A megmozdulások délben kezdődtek Rudare és Zupče helységekben, valamint a Jarinje és Leposavić adminisztratív határátkelőknél. A tüntető útlezárások során nem történtek incidensek. A koszovói szerbek így akarták felhívni a figyelmet arra, hogy a vámokkal ellehetetlenítik az életüket, mivel az új intézkedések akadályozzák az élelmiszer- és a gyógyszerellátást Észak-Koszovó területén.

Igor Simić, alelnök, Szerb Lista: „Ez az egyik legnehezebb helyzet, amiben valaha voltunk. Az, hogy ma valamivel kevesebb tejet találtak a boltokban, valamivel kevesebb kenyeret, felveti a kérdést, hogy vajon holnap vagy holnapután lesz-e egyáltalán a boltokban.”

Az alelnök szerint voltak olyan szerbiai vállalatok, amelyek felajánlották, hogy kifizetik a megemelt költségeket, a pristinai hatóságok azonban ezt sem engedélyezték, ezért egyértelmű, hogy a történet nem a pénzről szól.

A vámemelés miatt tárgyalóasztalhoz ült a négy, többségében szerbek lakta koszovói község válságstábja is. Goran Rakić, a Szerb Lista vezetője: „Az ilyen intézkedések miatt a szerbek el fognak költözni erről a vidékről. Lényegében ez Pristina kísérlete arra, hogy erőszakkal kiűzze a szerbeket erről a területről.”

Tegnap összesen 7-8 teherautó lépte át a koszovói határátkelőket, miközben átlagosan napi 70-től 100 áruszállító gépjármű szokott megfordulni. A helyzet tehát egyértelműen rendkívüli - mondta Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke: „Saját politikai tevékenységüket gazdasági síkra helyezik. Ezáltal nem csak a mi, hanem a saját gazdaságukat is károsítják. Napról napra emelkedik az élelmiszeripari termékek ára. Koszovóba a nyersanyagok java, amiket a koszovói termelők használnak fel, Szerbiából érkezik. Nem egy irracionális okból kifolyólag, hanem azért, mert így egyszerű, versenyképes termékekről van szó, közel van, a szállítás olcsó.”

Csütörtökön egyes videókon látható volt, hogy a szerbiai termékeket fel is gyújtották. A koszovói hatóság ezzel kapcsolatban már letartóztatott két személyt Pristinában. A közlemény szerint amikor Pristina egyik főterén meggyújtották a szerbiai árut, a rendőrség rögtön közbelépett és előállította a tetteseket. Sajtóinformációk szerint egy helyi szurkolói csoport saját Facebook-oldalára tett fel videót az égetésről, a rendőrség az ő esetükben is nyomozni kezdett.

Koszovó
tüntetés

Most

11:34, Frissítve: 11:41

Kiadós csapadék kellene a földeken

A hirtelen érkezett és tartósan magas hőmérséklet, valamint a csapadék hiánya továbbra is megnehezíti a termelők helyzetét - mondják a Zenta környéki gazdák. Jelenleg a kártevőkkel is fel kell venniük a harcot.
21:59, Frissítve: 11:04

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.