Ugrás a tartalomra

Belgrádba és Pristinába látogat a párbeszédért felelős különmegbízott

2022.12.12
20:42
2022.12.12
21:12
Forrás
Szerbiai RTV
A hírt Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője jelentette be. Miroslav Lajčak különmegbízott szerdán érkezik.

A békének vissza kell térnie Koszovóra, az úttorlaszokat el kell távolítani, a két félnek pedig tartózkodnia kell az erőszaktól és provokációktól - jelentette ki az EU főképviselője a külügyminiszterek tanácskozása után Brüsszelben. Felfegyverzett emberek nem mászkálhatnak az utcán, ez elfogadhatatlan azoktól, akik az európai jövőt keresik - tette hozzá Josep Borrell. Kiemelte: a legújabb incidensek ördögi körbe vezethetnek az egész régió számára. Hangsúlyozta, az Eulex erősítést küldhet a térségbe, amit többen is támogatnak, valamint Belgrád és Pristina is kijelentette, hogy készen állnak a helyzet megoldására, vissza kell térni a párbeszédhez! Új javaslat van az asztalon a viszony normalizálására, amelyet mindkét vezetőnek elküldtünk - húzta alá Borrell. Ez megoldaná a legaktuálisabb kérdéseket, beleértve a Szerb Községek Közösségét is. A tárgyalásokat sürgősen el kell kezdeni - szögezte le. Miroslav Lajčak az EU-csúcs előtt visszaérkezik Brüsszelbe, és én értékelem és beszámolok a helyzetről - mondta Borrell.

Josep Borell
Miroslav Lajčak
Pristina
párbeszéd

Most

16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.
16:26

Így várja Budapest a kínai elnököt

Belgrádból Budapestre repül a kínai elnök. Hszi Csin-ping péntekig tartó látogatása során kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel.
15:19, Frissítve: 17:27

Ahol a kihívásból játék lesz

Labdarúgás, röplabda, sakk – ezekben a kategóriákban mérhették össze tudásukat középiskolás diákok és egyetemi hallgatók Szabadkán. Sportnapot tartottak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.