Ugrás a tartalomra

Állnak a barikádok - Koszovó északi részét lezárta a rendőrség

2022.12.12
16:14
2022.12.12
21:33
Forrás
Szerbiai RTV
Az Európai Unió a dialógushoz való mielőbbi visszatérésre szólította fel Belgrádot és Pristinát.

Koszovó északi részén továbbra is állnak a barikádok, Dejan Pantić volt rendőr letartóztatása ellen tiltakozók még mindig a barikádokon vannak. A feszültséget pedig tovább szította, hogy a koszovói különleges rendőri alakulat tagjai felfegyverkezve törtek be a Gazivoda-víztározóba vasárnap

Koszovó északi részén továbbra is állnak a barikádok, az iskolákban nincs tanítás. A Brnjak és a Jarinje átkelőn pedig még gyalog sem lehet átkelni. Koszovó északi részét is lezárta a koszovói rendőrség.

Szerbia a nemzetközi megállapodások betartására szeretné felhívni a figyelmet, mindenek előtt a brüsszeli megállapodásra - mondta Ivica Dačić. A koszovói helyzet nem oldható meg egyoldalú döntésekkel, a legnagyobb probléma pedig egyértelműen Albin Kurti koszovói kormányfő, tette hozzá a szerb külügyminiszter. „Egyértelművé tettük, nem akarjuk, hogy elismerjék Koszovó függetlenségét, és azt sem, hogy az ENSZ tagja legyen. A harmadik dolog pedig az, hogy nem fogjuk megengedni a koszovói szerbek elleni fizikai támadást. Reméljük, hogy erre nem kerül sor. Továbbra is készen állunk bármilyen tárgyalásra annak érdekében, hogy békésen megoldódjanak a problémák.”

Aleksandar Vučić vasárnap este összehívta a szerb Nemzetbiztonsági Tanácsot. Hangsúlyozta, a cél továbbra is a béke és a nyugalom megőrzése Koszovóban. A szerb kormány csütörtök délután dönt arról, kérelmezik-e a KFOR-tól a szerb erők visszatérését Észak-Koszovóba. Vučić kifejtette, Koszovó az eddig kötött öt megállapodásból egyet sem tart tiszteletben. „Mondják meg mit akarnak ettől az országtól. Azt kérik tőlünk, hogy tárgyaljunk, több álmatlan éjszaka után megszületett a brüsszeli megállapodás, de aztán az is érvényét vesztette, legalábbis az a része, amelyet az albánok nem akarnak véghez vinni.”

Az Európai Unió felszólította Belgrádot és Pristinát a dialógushoz való mielőbbi visszatérésre - jelentette ki Josep Borell. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, a feleknek mindenképp fel kell hagyniuk az utcai összetűzésekkel és fel kell számolniuk a barikádokat. „A legújabb feszültség Koszovóban elfogadhatatlan, szigorúan felszólítom mindkét felet, hogy oldják meg a konfliktust és térjenek vissza a dialógushoz. Kapcsolatban állunk a koszovói miniszterelnökkel, Albin Kurtival, Miroslav Lajčakkal és Szerbia elnökével, Vučićtyal. Muszáj közösen megoldaniuk a félreértéseket és megállítani az utcai erőszakot.”

Richard Grenell, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős egykori amerikai különmegbízott pedig felszólította az USA-t, hogy vessen véget Priština bármiféle támogatásának. Grenell a Twitteren azt írta, a gazdasági normalizálódásból a káoszba jutottunk, mert Európának nem sikerült Kurtit felelősségre vonniuk az elmúlt egy évben, aki mindent elvetett, amit az EU és az USA lehetőségként felkínáltak.

Koszovó
Szerbia
barikád

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.