Ugrás a tartalomra

Belgrádban tárgyalt Recep Tayyip Erdoğan török elnök

2019.10.07
19:17
2019.11.16
10:31
Forrás
Pannon RTV
200 török vállalkozó is érkezett vele, a cél ugyanis a két ország gazdasági kapcsolatának élénkítése.

Aleksandar Vučić szerb elnök katonai tiszteletadással fogadta Recep Tayyip Erdogan török elnököt, aki kétnapos szerbiai látogatását kezdte meg hétfőn. A két elnököt a Szerb Hadsereg gárdája is köszöntötte.

A két ország közötti áruforgalom 2017-ben 830 millió euró értékben valósult meg, és már akkor megállapították, hogy meg kell haladnia az egymilliárd eurót, ami tavaly év végén meg is történt. Erdogan ezt fokozta, szerinte az áruforgalom meghaladhatja a másfél milliárd eurót is.

Szerbiában egyébként több mint 500 török vállalat működik, a kétnapos látogatás során pedig még ötöt nyithatnak meg, és elhelyezik majd egy gyár alapkövét is.

A két elnök négyszemközt tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatót tartottak, a két küldöttség képviselői pedig szerződéseket írtak alá. A sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić, a gazdasági mutatókra visszatérve kiemelte: Szerbia az elmúlt néhány év alatt majdnem nyolcszor annyi árut szállított ki Törökországba, mint korábban. Ugyanakkor Szerbia jelentős mennyiségű árut is importál Törökországból. Külön jelentősége van a marhahúskivitelnek a török piacra, ami 35 millió eurós hasznot hoz Szerbiának és jelentősen fellendítheti a már hanyatlóban lévő állattenyésztést - állapította meg a szerb elnök.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Rendkívül hálásak vagyunk az országunkba érkező török beruházóknak, hiszen hat új gyár van, ami megnyílt vagy most nyílik. Sőt a hetedik is kilátásban van. És ezek olyan helyeken vannak, amik számunkra rendkívül fontosak. Tehát Kragujevactól Leskovacon át, Žitorađe, Mali Zvornik, és Vladičin Hanban a Teklas új üzeme. Ezek mind olyan települések, ahol sok a munkanélküli, ahol szegény emberek élnek.”

Az egyeztetések során fontos téma volt a Belgrád–Szarajevó autópálya terve is. Az építkezés hivatalos megkezdésén a három ország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Törökország vezetője is részt vesz. Az autópályát a béke és a barátság útjaként emlegetik. Az első szakaszt, a Sremska Rača és Kuzmin közötti összekötőt egy török cég építi 250 millió euró értékben - emelte ki Zorana Mihajlović. Szerbia építési minisztere hozzátette: elkészülése mintegy két és fél évet vesz igénybe.
Hétfőn összesen 9 megállapodást írtak alá - emelte ki a török államfő.

Recep Tayyip Erdoğan, államfő, Törökország: „Ez azt bizonyítja, hogy milyen gyümölcsöző volt az együttműködési tanácsunk munkája. Ez rendkívüli hatékonyságról és eredményekről árulkodik, amiket országaink minisztereinek köszönhetünk, akik a két ország külügyminisztériumának felügyeletével dolgoztak. Évente egyszer Szerbiában és Törökországban is stratégiai megbeszéléseket tartunk ezentúl.”

A szerb-török együttműködés elmélyítése érdekében hétfőn a két ország miniszterei és munkacsoportjai több kétoldalú egyeztetést folytattak.

Recep Tayyip Erdogan
Belgrád
Aleksandar Vučić

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.