Ugrás a tartalomra

Bemutatják az MNT munkáját az Európai Parlamentben

2023.04.19
15:42
2023.04.19
16:32
Forrás
Pannon RTV
Háromnapos szakmai kiránduláson vesznek részt a Magyar Nemzeti Tanács, valamint bizottságainak tagjai Strasbourgban. Deli Andor EP-képviselő meghívására érkeztek Franciaországba. Az utazáson a vajdasági sajtó képviselői is jelen vannak.

A Strasbourgban található Európai Parlamentben tett hivatalos látogatói programmal indult a szakmai kirándulás első napja. Az MNT és bizottságainak tagjai megismerhették az Európai Parlament működését, felépítését, valamint egy plenáris ülésen is részt vehettek szerdán. A tagok Deli Andor, a Fidesz-KDNP vajdasági származású európai parlamenti képviselője meghívására érkeztek a városba.

„Azt hiszem, hogy nagyon fontos az is, hogy a Magyar Nemzeti Tanács is meg tudja magát majd mutatni itt a kisebbségi munkacsoportnak a következő ülésén, ami egyfajta pozitív példa: EU-n kívül EU-soknak. Ugyanis azt látjuk, azt tapasztaljuk a munkánk során, hogy az EU-ban nem igazán veszik komolyan az őshonos nemzeti kisebbségek kérdéskörét. Nagyon sok hiányosságot tapasztalunk fejlett, nyugati, uniós tagállamok kisebbségi hozzáállásában is, és ezért is gondoljuk azt, hogy van mit megmutatnunk. A vajdasági magyar közösség autonómia testületének, az MNT-nek a bemutatása igenis egy pozitív példa lehet.”

Fremond Árpád csütörtökön az Európai Parlament kisebbségi munkacsoportjának ülésén tart előadást az MNT munkájáról. Az MNT elnöke kiemelte, ez kiváló lehetőség arra, hogy a vajdasági magyarság hallassa a hangját.

Fremond Árpád, elnök, MNT: „Ilyen szempontból fontos az, hogy Európában is hallassuk a hangunkat, beszéljünk arról, hogy hogy alakultak meg a nemzeti tanácsok, milyen hatáskörökkel rendelkeznek, milyen törvényük van, és annak tükrében, hogy Szerbia az Európai Unióhoz kíván majd egyszer csatlakozni, fontos a csatlakozási tárgyalások során az akcióterv is, illetve fontos az, hogy a kisebbségek helyzete milyen lesz a következő időszakban.”

A szakmai találkozók mellett városnézésre és sétahajózásra is lehetőségük lesz a kiránduláson részt vevőknek.

MNT
Európai Parlament
Strasbourg
Deli Andor
Fremond Árpád

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.