Ugrás a tartalomra

Bevitte a tölgyfaágat a szerb elnökség épületébe Aleksandar Vučić

2023.01.06
16:16
Forrás
Pannon RTV
Hagyományaik, nyelvük és írásmódjuk megőrzésére kérte a hozzá ellátogató szlovéniai szerb nemzetiségű gyerekeket Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az ortodox karácsony böjtjén. A fiatalokat a szerb pátriárka is fogadta Belgrádban.

Bevitte a tölgyfaágat, vagyis a badnjakot a szerb elnökség épületébe Aleksandar Vučić.

A szerb államfő minden ortodox hívőnek, valamint Porfirije szerb pátriárkának is boldog karácsonyt kívánt. Köszöntőjében elmondta, szeretné, ha karácsony ünnepe megihletné és összefogná az embereket a tartós béke, az önzetlen szeretet, a bölcsesség, a türelem és a kitartás tekintetében, Szerbia minden polgára javára.

Az ortodox karácsony alkalmából Szlovéniából érkező szerb nemzetiségű gyerekeket is fogadott hivatalában a köztársasági elnök.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia:
Hiszem azt, hogy fontos, hogy arra kérjelek titeket, kedves gyerekek, hogy őrizzétek nyelveteket, őrizzétek a cirill írásmódot, hogy figyeljetek a saját népetekre, amely Szlovéniában és Szerbiában, de a Boszniai Szerb Köztársaságban, Montenegróban, Koszovóban vagy bárhol máshol él is.

A gyerekek egy nappal korábban a szerb pravoszláv egyház fejéhez, Porfirije pátriárkához is ellátogattak a Szent Száva székesegyházba. A pátriárka arra szólította fel a gyerekeket, hogy legyenek elfogadóak a más vallásúakkal és azokkal szemben is, akiknek semmilyen kapcsolatuk nincs a hittel.

Porfirije, szerb pátriárka:
Amellett természetesen, hogy erőfeszítéseket kell tennetek, hogy a lehető legjobban megtanuljátok, amit az iskolában előadnak, az is fontos, hogy templomba járjatok. Vagyis, hogy óvjátok amennyire csak lehet azt, ami a tiétek, ami a lényetek része, ami annak a nemzet történetének a része, amelyből származtok.

A szlovéniai gyerekek az ortodox karácsony alkalmából több napos szerbiai kiránduláson vesznek részt, a szerb elnöktől karácsonyi ajándékokat is kaptak, míg ők egy Szerbiát anyaként ábrázoló portrét adtak át az államfőnek.

A szerb miniszterelnök is gratulált az ortodox híveknek karácsony alkalmából. Ana Brnabić köszöntőjében azt mondta, a mögöttünk álló évet instabilitás, számos kihívás és megpróbáltatás jellemezte országunk és minden ember számára. Hozzátette, azt kívánja, hogy ez a karácsony legyen egy olyan év kezdete, amely békét, nyugalmat és szeretetet hoz mindannyiunk számára.

karácsony
tölgyfa

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.