Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A Boszniai Szerb Köztársaság Képviselőházának küldöttsége Újvidéken

2021.10.12
16:07
2021.10.12
17:50
Forrás
Pannon RTV
Egy évtizede működik együtt a Vajdasági Parlament, illetve a Boszniai Szerb Köztársaság Parlamentje. Ebből az alkalomból kétnapos látogatásra érkezett a Boszniai Szerb Köztársaság Képviselőházának küldöttsége.

A találkozó második napján Újvidéken tartottak tematikus parlamenti ülést.

Pannon RTV/Juhász Géza

A küldöttség tagjai Újvidéken egy tematikus parlamenti ülésen is részt vettek. Dr. Bagi Boján, a VMSZ tartományi parlamenti frakcióvezetője hangsúlyozta, a magyar közösség egy nagyon jó példa, amely meg tudja mutatni, hogyan kell szeretni, és hogy kell értékelni a szülőföldet, nem felejtve el a nemzeti hovatartozást, és hozzátartozást az anyaországhoz.

„Az elmúlt négy évben Magyarországon keresztül és a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül a Vajdasági Magyar Szövetség a magyar közösségnek több mint háromszázmillió euró befektetést biztosított, és ugyanilyen módon lehetne ez kiindulópont a Vajdaság és a Boszniai Szerb Köztársaság viszonya között is.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Az újvidéki programok mellett a Boszniai Szerb Köztársaság Képviselőházának küldöttsége hétfőn Szabadkán tett látogatást. Nedeljko Čubrilović, a Boszniai Szerb Köztársaság Képviselőház elnöke úgy fogalmazott, hogy a találkozók új energiát adnak majd a Vajdasággal való együttműködéshez.

„A jövőbe tekintünk, abba a jövőbe, amely a fiatalokra vár, nekik kell örökölni. Nem szabad a történelem terhe alá kerülni, amely úgy vélem, senkinek sem hozhat semmi jót. A jövő bennetek van, fiatalok. Az elképzeléseitekben, amelyeket elfogadtattok, vagy az ötletekben, amelyeket elképzeltek, és ily módon fejleszthetjük a kapcsolatainkat.”

A Boszniai Szerb Köztársasággal való kapcsolattartás nem csak köztársasági szinten fontos, hanem tartományi, önkormányzati, sőt egyéni szinten is - hangsúlyozta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

„Rendszerességet kellene felépíteni, minimum két alkalommal, mondjuk, a baráti tagozatok, illetve az általuk asztalhoz invitáltak találkoznak. Volt az az ötlet, hogy ez tavasszal, itt a mezőgazdaság apropóján a kiállítás ideje alatt, az újvidéki mezőgazdasági vásár ideje alatt valósuljon meg, elsősorban a mezőgazdaságra és a mezőgazdasági feldolgozóiparra összpontosulva, ősszel pedig Banja Lukán, vagy valahol a Boszniai Szerb Köztársaság területén, a felsőoktatásra, a tudományra, a kutatásra összpontosítva.”

Ez eredményezné az együttműködés erősödését, és kiszámíthatóságát - tette hozzá a Tartományi Képviselőház elnöke.

Boszniai Szerb Köztársaság
Tartományi Parlament
Pásztor István
Bagi Boján
Nedeljko Čubrilović
Újvidék

Most

12:28

Kevés termés, alacsony ár - Bajban az almatermesztők

Már évek óta nem kecsegtető az almatermesztők helyzete Szerbiában, így Észak-Bácskában sem. Sem az időjárás, sem a piaci és felvásárlói körülmények nem kedveztek a termelőknek. Azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg külföldre szállítani.
11:07, Frissítve: 11:15

Új helyszínre kerül a palicsi Kalandpark

Az elmúlt év októberében még a strandon kezdték el építeni, immár viszont a Palicsi Állatkertben kapott helyet. Az erről szóló döntést a helyi önkormányzat és a Palics Park Kft. közösen hozta meg.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.