Ugrás a tartalomra

A Boszniai Szerb Köztársaságot és a Boszniában élő szerbeket támogatja Szerbia

2017.09.02
21:11
2024.03.19
08:36
Mintegy 5,5 millió euróval támogatja Szerbia a Boszniai Szerb Köztársaságot, valamint azokat a boszniai községeket, ahol a lakosság túlnyomó része szerb.

Ezt jelentette be Aleksandar Vučić, miután tárgyalt Milorad Dodikkal, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével, valamint a szerb és a boszniai szerb kormányfővel.

Óvodák, egyetemista otthonok, hidak, utak épülnek és szépülnek hamarosan a szerbiai támogatásnak köszönhetően Bosznia-Hercegovinában. A Boszniai Szerb Köztársaságnak mintegy 4 millió eurót, a többi, többségében szerbek lakta községnek további másfél millió eurót ajándékoz a szerb állam. Teszi ezt azért, mert a kormány és Szerbia polgárai az év első nyolc hónapjában mintegy egymilliárd euróval jobban teljesítettek a tervezettnél - mondta a szerb államfő. A tárgyaláson szó esett arról is, hogy létrehoztak egy csoportot, amely egy deklaráció kidolgozását végzi, amely több pontot is magába foglal majd.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Egyes alatt a szerb nyelv és a cirill írásmód használatának jogát, kettes alatt a szerb kultúra tanulásának és ápolásának jogát, hármas alatt a szerb történelem tanulmányozásának és a szerb nép hősi és szabadelvű hagyományai ápolásának jogát, négyes alatt a nemzeti földrajz tanulásának jogát, jogot arra, hogy megőrizzék a szerb kulturális-történelmi örökségeket és jogot a szerb nyelven történő tájékoztatásra.”

Ezt követően pedig létrehoznák az akciótervet is, ami segítene ezeket a pontokat a hétköznapokban is megvalósítani. Milorad Dodik szerint elképzelhető, hogy már novemberben a szerb és a boszniai szerb parlament elé kerül a deklaráció.

Milorad Dodik, elnök, Boszniai Szerb Köztársaság: „Az, ami számomra fontos, és ami nekünk fáj, hogy egy olyan sztereotípiával találkozunk, amivel minket boszniai szerbeknek minősítenek. Beszéltem már néhány Horvátországban élő szerbbel, akik nem szeretik, ha azt mondják nekik, hogy horvátországi szerbek. Mi mindannyian szerbek vagyunk, és azt szeretnénk, hogy ezzel a deklarációval valamilyen módon felhívjuk erre a figyelmet, mert valaki szándékosan keltette ezt a történelmi zavart több, mint száz évvel ezelőtt, és ilyen módon kezdett minket elszakítani egymástól.”

Az ülésen a két elnök mellett Ana Brnabić szerb miniszterelnök és boszniai szerb kollégája Željka Cvijanović, valamint Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin és Dušan Vujović szerb miniszterek is részt vettek. Együttes ülést a két kormány legközelebb várhatóan novemberben tart majd.

Szerbia
Boszniai Szerb Köztársaság
Aleksandar Vučić
Milorad Dodik

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.