Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Branko Ružić: A választás lehetőség a nemzeti identitás megerősítésére

2018-11-04
12:26
2018-11-04
17:34
Forrás
Pannon RTV
Hét órakor Szerbia-szerte rendben, fennakadások nélkül megnyíltak a szavazóhelyek a nemzeti tanácsi választásokon.

Megközelítőleg fél millió lakos élhet szavazati jogával, ebből mintegy 130 ezren a Magyar Nemzeti Tanács tagjait választhatják meg vasárnap. Horgoson is rendben és időben megnyíltak a szavazóhelyek reggel 7 órakor. A szavazóurnába először az ellenőrző lap került be, amelyet a helyi választási bizottság tagjai és az első választó írt alá, majd hivatalos pecséttel is ellátták az urnát. Kalmár Eszter nagyon fontosnak tartja a nemzeti tanácsi választáson való részvételt, és mindenkit szavazásra buzdított. „Nagyon szeretnénk, ha minél több fiatalnak és a gyerekeknek szebb jövője lenne ebben a mi szép kis falunkban. Remélem, hogy mindez sikerülni fog majd. Bízom benne.”

Pannon RTV

Magyarkanizsa Községben mintegy 12 ezer ember jogosult a részvételre a nemzeti tanácsi választáson, ebből 11 és félezer magyar. A községhez tartózó Horgoson 2 396-an szerepelnek a magyar választói névjegyzéken. Huzsvár Ervin, a 7. szavazóhely választási bizottságának elnöke, Horgos: „Az előkészületi munkálatok rendben zajlottak a szavazás előkészületére. Hat órakor összegyűltek a szavazatszedő bizottság tagjai, elkészítettük a helyet, ahol majd a szavazók szavazni fognak és 7 órakor már meg is jelent az első szavazó, aki leadta a voksát.”

Pannon RTV

A nemzeti tanácsi választások lehetőséget biztosítanak arra, hogy a Szerbiában élő nemzeti közösségek megerősítsék nemzeti identitásukat - jelentette ki Branko Ružić, szerb államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter a Szerbiai RTV műsorában. Branko Ružić, államigazgatási és önkormányzati miniszter, Szerbia: „Arra számítok, hogy jó lesz a részvétel, tekintettel a kampányra, amelyet a minisztériumnál egész évben folytattunk, a törvényekre, amelyeket előterjesztettünk és a parlamenti képviselők elfogadtak. Kihasználom a lehetőséget, hogy megköszönjem a Szerbiai RTV-nek és minden médiumnak, akik valóban korrekt módon követték mindezt. Úgyhogy, biztos vagyok benne, hogy a lakosok érdeklődése a hagyományaik, az oktatásuk, a kultúrájuk és a hivatalos nyelv- és íráshasználatuk megerősítése egyre nagyobb lesz minden újabb választási ciklusban. Ez már a harmadik 2010 óta.”

A Köztársasági Választási Bizottság legkésőbb november 8-ig, vagyis csütörtök 20 óráig kell, hogy közölje a hivatalos eredményeket, amelyek ezután a Hivatalos Közlönyben is megjelennek. Ezt követően 20 napjuk van a nemzeti tanácsoknak, hogy megalakítsák szerveiket - emelte ki a miniszter.

Branko Ružić
miniszter
választás
nemzeti identitás

Most

07:11

Kezdődik a második félév

Ma kezdődik a második félév a szerbiai általános és középiskolákban. A szeptemberben elfogadott oktatási modell és az intézkedések továbbra is érvényben maradnak a tanintézményekben.
21:20, Frissítve: 21:44

Készül a finn orrspray-csodavakcina

Finnországban a kormány felháborodásának adott hangot az akadozó vakcina-szállítmányok miatt. Krista Kiruru miniszter azt mondta, hogy csak csordogál az EU által beszerzett vakcina.
19:16

Marad a zárlat Ausztriában

Másodszor is meghosszabbítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó teljes zárlatot - jelentette be ma Sebastian Kurz osztrák kancellár.
19:01

Vadetetés Muzslyán

Morzsolt kukoricát és só tömböket helyeztek el a muzslyai vadászok a vadászterületükön lévő 11 vadetetőbe.

Népszerű