Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Branko Ružić: A választás lehetőség a nemzeti identitás megerősítésére

2018-11-04
12:26
2018-11-04
17:34
Forrás
Pannon RTV
Hét órakor Szerbia-szerte rendben, fennakadások nélkül megnyíltak a szavazóhelyek a nemzeti tanácsi választásokon.

Megközelítőleg fél millió lakos élhet szavazati jogával, ebből mintegy 130 ezren a Magyar Nemzeti Tanács tagjait választhatják meg vasárnap. Horgoson is rendben és időben megnyíltak a szavazóhelyek reggel 7 órakor. A szavazóurnába először az ellenőrző lap került be, amelyet a helyi választási bizottság tagjai és az első választó írt alá, majd hivatalos pecséttel is ellátták az urnát. Kalmár Eszter nagyon fontosnak tartja a nemzeti tanácsi választáson való részvételt, és mindenkit szavazásra buzdított. „Nagyon szeretnénk, ha minél több fiatalnak és a gyerekeknek szebb jövője lenne ebben a mi szép kis falunkban. Remélem, hogy mindez sikerülni fog majd. Bízom benne.”

Magyarkanizsa Községben mintegy 12 ezer ember jogosult a részvételre a nemzeti tanácsi választáson, ebből 11 és félezer magyar. A községhez tartózó Horgoson 2 396-an szerepelnek a magyar választói névjegyzéken. Huzsvár Ervin, a 7. szavazóhely választási bizottságának elnöke, Horgos: „Az előkészületi munkálatok rendben zajlottak a szavazás előkészületére. Hat órakor összegyűltek a szavazatszedő bizottság tagjai, elkészítettük a helyet, ahol majd a szavazók szavazni fognak és 7 órakor már meg is jelent az első szavazó, aki leadta a voksát.”

A nemzeti tanácsi választások lehetőséget biztosítanak arra, hogy a Szerbiában élő nemzeti közösségek megerősítsék nemzeti identitásukat - jelentette ki Branko Ružić, szerb államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter a Szerbiai RTV műsorában. Branko Ružić, államigazgatási és önkormányzati miniszter, Szerbia: „Arra számítok, hogy jó lesz a részvétel, tekintettel a kampányra, amelyet a minisztériumnál egész évben folytattunk, a törvényekre, amelyeket előterjesztettünk és a parlamenti képviselők elfogadtak. Kihasználom a lehetőséget, hogy megköszönjem a Szerbiai RTV-nek és minden médiumnak, akik valóban korrekt módon követték mindezt. Úgyhogy, biztos vagyok benne, hogy a lakosok érdeklődése a hagyományaik, az oktatásuk, a kultúrájuk és a hivatalos nyelv- és íráshasználatuk megerősítése egyre nagyobb lesz minden újabb választási ciklusban. Ez már a harmadik 2010 óta.”

A Köztársasági Választási Bizottság legkésőbb november 8-ig, vagyis csütörtök 20 óráig kell, hogy közölje a hivatalos eredményeket, amelyek ezután a Hivatalos Közlönyben is megjelennek. Ezt követően 20 napjuk van a nemzeti tanácsoknak, hogy megalakítsák szerveiket - emelte ki a miniszter.

Branko Ružić
miniszter
választás
nemzeti identitás

Most

19:58

Elhunyt Nikola Hajdin szerb akadémikus

Tagja és elnöke volt a Szerb Művészeti és Tudományos Akadémiának. 1923-ban született a horvátországi Vrbovskoban, a Belgrádi Egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait építészeti szakon.
17:19

Útnak indul a Tanyaszínház

Y-elágazás a címe a Tanyaszínház idei produkciójának, amely a mai huszonévesek problémáit járja körül. Az idei tájolás Kishegyesen kezdődik, ma este 21 órától.
15:58, Frissítve: 17:59

Pénteken Voždovac-TSC

A TSC labdarúgói idegenben a Voždovac ellen kezdik meg szuperligás szereplésüket. A mérkőzést pénteken 20 órától játsszák műfüves pályán. A vendéglátó stadionja egy bevásárlóközpont tetején van.

Népszerű

Horgosi lány lett az idei Strandszépe

A zsűri értékelése alapján Szabó Noémi tehette fejére az idei Magyar Szó Strandszépe koronáját. Ő képviseli majd Vajdaságot a magyarországi Magyarok Szépe szépségversenyen.

Újabb rekordot döntött a dinár

Újabb rekordot döntött a dinár euróhoz viszonyított árfolyama. A ma jegyzett adatok szerint egy euró 117,7365 dinárt ér - tájékoztat a Szerbiai Nemzeti Bank.