Ugrás a tartalomra

Brnabić: Ezek nehéz, de egyben történelmi napok voltak

2020.09.04
22:27
2020.09.04
22:57
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
A washingtoni megállapodást történelminek minősítette Richard Grenell is.

A szerb és a koszovói fél között kötött gazdasági megállapodás egy jobb és biztosabb jövőt ad a régiónak - így kommentálta Ana Brnabić szerb kormányfő a ma Washingtonban aláírt megállapodást. Mint mondta, örömmel tölti el az egyezmény aláírása, amely más helyzetet biztosít a Brüsszelben zajló párbeszéd esetében is. Hozzátette, az elmúlt két nap nehéz volt, ugyanakkor történelmi is. Folyamatosan kapcsolatban volt a szerb elnökkel - tette hozzá. Azt mondta, a megegyezés aláírása Aleksandar Vučić külpolitikájának sikerét jelenti.

Sikert ért el Aleksandar Vučić szerb államfő Washingtonban, amely biztosítja a gazdasági fejlődés lehetőségét - írja közleményében Igor Mirović. A tartományi kormány elnöke hozzáteszi, a szerb elnök az alkotmányt tiszteletben tartva írta alá a gazdasági együttműködésről szóló megállapodást. Ezzel új lehetőségek teremtődnek a Koszovóban élők számára is, és mint írja, hisz abban, hogy ebben a megállapodásban Vajdaság polgárai, sőt egész Szerbia lakossága a hosszútávú béke és gazdasági fejlődés lehetőségét látja. Gondolatait azzal zárja, hogy ismét Szerbia jól átgondolt és felelősségteljes politikája nyert.

Történelmi megállapodás született ma Belgrád és Pristina között - ezt nyilatkozta Richard Grenell, a két fél közötti párbeszéddel megbízott amerikai tisztségviselő. Mint mondta, az Amerikai Egyesült Államok tájékoztatja majd Franciaországot és Németországot az egyezmény részleteiről. A gazdasági együttműködés számos területre kiterjed, legyen az útépítés, vállalkozás-fejlesztés, energetika, vízügyi kérdések, de a bányászat és a vasútfejlesztés is megjelenik benne - részletezte Grenell. Azt is hozzátette, hogy szoros együttműködést folytattak az Európai Unióval az együttműködés kidolgozása kapcsán. A mostani egyezmény sikerként könyvelhető el, szögezte le.

Ana Brnabić
Richard Grenell
Igor Mirović
Washington

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.