Ugrás a tartalomra

Brnabić: Mindig a népünkkel leszünk Koszovóban

2022.09.05
18:41
2022.09.05
20:33
Forrás
Pannon RTV
Koszovóba látogatott Ana Brnabić. Üdvözöljük a szerbek szent földjén! - ilyen és hasonló feliratú táblákkal fogadták a szerb kormányfőt az ott élő szerbek, valamint a Szerb Lista képviselői Kosovska Mitrovicában.

Brnabić azután érkezett Koszovóba, hogy szeptember 1-jén életbe lépett a személyazonosító igazolványokról szóló Belgrád és Priština közötti megállapodás.

A béke és a stabilitás Szerbia és a szerb nép érdeke Koszovón - mondta Ana Brnabić. Az egyik albán újságíró kérdésére, hogy hogy érzi Koszovón magát, a szerb kormányfő úgy válaszolt: mint a sajátján. Ana Brnabićnak egyébként ez az első látogatása a déli tartományban 2017 óta, amikor először választották meg miniszterelnöknek.

„Szeretnék ma innen, Koszovóból egy világos és egyszerű üzenetet küldeni: a béke, a stabilitás és a tolerancia üzenetét. Megismételném Aleksandar Vučić elnök üzenetét, miszerint mindig a népünk mellett leszünk Koszovóban. Különösen fontos számomra, hogy egy ilyen rendkívül nehéz és összetett pillanatban járok Koszovóban. Elégedett vagyok, hogy a legutóbbi provokáció után is, július 31-én, sikerült megőriznünk a békét.”
 

Ana Brnabić először az újonnan épült mitrovicai Multimediális Központot tekintette meg, majd meglátogatta a Banjska elnevezésű kolostort Zvečan közelében, és Leposavić település lakosait is felkereste. A szerb miniszterelnök sajnálatát fejezte ki, hogy évről évre egyre több támadás éri a koszovói szerb lakosságot.

„Ami jelen pillanatban a legfontosabb, sőt már hosszabb ideje az, mint mondtam, és amihez továbbra is ragaszkodni fogunk, az a Szerb Községek Közössége. A Brüsszeli megállapodás, vagyis az első normalizációról szóló egyezmény alapja a Szerb Községek Közösségének megalakítása. Amíg nem alakul meg a Szerb Községek Közössége, addig nem beszélhetünk második nomalizációs megállapodásról. 2023 áprilisában pedig a Brüsszeli egyezmény 10 éves évfordulójára emlékezünk majd, és hihetetlen, hogy még nem alakult meg a Szerb Községek Közössége.”

Ana Brnabić elmondta, csak párbeszéddel javulhat a helyzet Koszovóban és reményét fejezte ki, hogy Belgrád és Priština tesznek majd annak érdekében, hogy a szerb lakosság életfeltételei javuljanak. Mint mondta a szerb állam az utóbbi öt évben számottevően többet fektetett a régió fellendülésébe mint azelőtt, hiszen Szerbia érdeke a tartós béke és a stabilitás.

Ana Brnabić
Koszovó

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.