Ugrás a tartalomra

Brnabić: Szerbia a negyedik ipari forradalom nyertesei közé kerülhet

2018.11.14
11:56
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
A digitalizációt jelentő negyedik ipari forradalom egyedülálló lehetőséget biztosít Szerbiának, és megfelelő politikával az átalakulás nyertesei közé kerülhet - mondta Ana Brnabić kormányfő Berlinben.

A digitalizációt jelentő negyedik ipari forradalom egyedülálló lehetőséget biztosít Szerbiának, és megfelelő politikával az átalakulás nyertesei közé kerülhet - hangsúlyozta Ana Brnabić kedden Berlinben egy gazdasági fórumon. A szerb kormányfő ezután este egy fogadáson is részt vett, amelyen mások mellett Angela Merkel német kancellárral is találkozott.

Szerbia a gazdaság és az élet számos más területét átható digitalizáció lehetőségeit kihasználva "beérhet és lehagyhat" olyan országokat, amelyek Szerbiával ellentétben a harmadik ipari forradalom nyertesei közé tartoznak és igen fejlettek - jelentette ki a szerb miniszterelnök Berlinben.

A digitalizáció kedvez a kisebb méretű országoknak, mert gyorsabban tudnak alkalmazkodni a változásokhoz, mint a nagyobbak - mondta Ana Brnabić szerb kormányfő, és kifejtette: „Úgy gondolom, hogy a negyedik ipari forradalom, a digitalizáció valóban előnyösebb lehet a kisebb országokban, hatékonyabb lehet, mint például a nagyvállalatoknál. A nagy multinacionális vállalatokat nehéz megváltoztatni, a kisebb vállalatokban könnyebb változást véghezvinni. Úgy gondolom, hogy ugyanez, vagy nagyon hasonló a helyzet az országok esetében is. A kisebb országok hatékonyabbak lehetnek a közigazgatásban, a közigazgatás hatékonyan véghez tudja vinni az oktatási reformot és így gyorsabban lehet eredményt elérni.”

Szerbia miniszterelnöke hozzátette, egy 100 millió eurós alap révén is támogatják az innovációt és a kutatásfejlesztési tevékenységet. A fejlesztés három szektort érint: az első az államigazgatás digitalizációja, amelynek révén az állami szféra hatékonyabban, olcsóbban és az állampolgárokat jobban kiszolgálva működhet. A második az oktatás reformja - mondta a szerb kormányfő, kiemelve, hogy Szerbiában tíz éves kortól kötelező tantárgy a programozás. A harmadik terület a gazdaság, ahol főleg az újítással, az innovációval foglalkozó vállalkozásokat kell ösztönözni.

Ana Brnabić részt vett a Süddeutsche Zeitung című német lap által szervezett díszvacsorán is. A szerb kormányfő egy asztalnál ült mások mellett Angela Merkel német kancellárral és Kolinda Grabar Kitarović horvát államfővel. Ana Brnabić köszönetet mondott a német kancellárnak, amiért támogatja Szerbia EU-integrációját. 

A német kancellár köszöntőjében elmondta, az európai szemlélet és a többszólamúság nélkül kizárt azoknak az országoknak a gazdasági fejlődése, amelyek elutasítják az együttműködést más államokkal és közösségekkel, azaz egyedül akarnak boldogulni. Szavai szerint ezek az országok már előre veszítenek. Beszédében a technikai fejlesztések fontosságát hangsúlyozta.

A szerb kormányfő háromnapos látogatásra érkezett Németországba hétfőn. Több fórumon vett részt, valamint a Siemens Képzési Központját is megtekintette.

Brnabić
digitalizáció
Berlin

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.