Ugrás a tartalomra

A cél, hogy az EU-ban többségbe kerüljenek a bevándorlásellenes erők

2019.01.10
14:50
2019.01.10
17:25
Forrás
Pannon RTV
A magyar miniszterelnök szerint sorsdöntő lehet a májusi európai parlamenti választás.

A migráció nem csupán az európai parlamenti választás fő kérdése lesz, hanem mélységében alakítja át a teljes európai politikát - mondta Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján Budapesten. A magyar miniszterelnök szerint sorsdöntő lehet a májusi európai parlamenti választás, ahol a cél, hogy a migránsellenes erők kerüljenek többségbe.

 

Magyarország készen áll, hogy lebonyolítsa a májusban esedékes európai parlamenti választást, amelynek fő témája várhatóan a migráció és a bevándorlás lesz, mivel ez most a kontinenst érintő legfontosabb téma - emelte ki Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök aláhúzta, a következő 15-20 évben a migráció lesz a legnagyobb sorskérdés Európában. A pártok hagyományos jobb- és baloldali felosztása átadja a helyét a bevándorláspárti és a bevándorlásellenes dimenziónak. A májusi voksoláson minden magyar állampolgár, így a vajdasági magyarok is szavazhatnak. Hangsúlyozta: „Magyarország célja, hogy az Európai Unió minden intézményrendszerében, illetve intézményrendszerén belül, minden intézményben kerüljenek többségbe a bevándorlásellenes erők. Első lépésként kerüljenek többségbe a bevándorlásellenes erők az Európai Parlamentben, majd néhány hónappal később kerüljenek többségbe a Bizottságban, majd a későbbiekben nemzeti parlamenti választások eredményeként azt szeretnénk, ha többségbe kerülnénk az Európai Tanácsban is.”

Újságírói kérdésre, miszerint több fővárosban is egyszerre törtek ki kormányellenes tüntetések Orbán Viktor azt válaszolta ez érthető, hiszen kampányidőszak van - utalva az Európai Parlamenti választásra. A szavazás mellett beszélt Közép-Kelet Európáról, valamint a szomszédságpolitikáról is. Hangsúlyozta, az elmúlt néhány száz év Magyarország számára a magány időszaka volt, a szomszédos országok fenyegetést láttak Magyarországban. Magyarország viszont készen áll az együttműködésre. Mindenki jól jár, aki a magyarokkal együttműködik - szögezte le Orbán Viktor.

Hozzáfűzte: „Meggyőződésem, hogy aki velünk együttműködik a szomszédaink közül, mind megtalálja a számítását a velünk való együttműködésben. Nem tartania kell tőlünk, hanem inkább közös nagy célokra tud velünk együtt vállalkozni. Ennek konkrét nagy beruházások is bizonyítékát adják. De nem csak beruházásokról, hanem közös európai érdekképviseletről is beszélek. Az, hogy a szlovákokkal közösen lépünk fel az Európai Unión belül a saját érdekeinkért, az egy történelmi teljesítmény. Szerintem nem vagyunk messze, hogy ezt a románokkal közösen is meg tudjuk tenni. Az, hogy a szerbek Európai Uniós tagságának támogató bajnokai mi vagyunk, az jól mutatja, hogy milyen jó állapotban van a szerb-magyar együttműködés és sorolhatnám még a példákat.”

Magyarország ma egy olyan regionális külpolitikát folytat, amely stabilizálja Európát, Közép-Európát, folytatja a magyar hagyományokat, amely az emberek jólétéhez vezet majd, hiszen együtt magasabb életszínvonalat és biztosabb életet tudnak adni a polgároknak, mintha egymás ellen fordulnának - szögezte le Orbán Viktor.

EU
bevándorlás
migráció
Orbán Viktor

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.