Ugrás a tartalomra

Célkitűzések 2021-re: A béke fenntartása, egészség megóvása, életszínvonal javítása

2020.12.28
15:08
2020.12.28
18:10
Forrás
Pannon RTV
A nehéz és összetett nemzetközi és regionális helyzet ellenére Szerbia számára a prioritás a béke és a stabilitás megőrzése, ugyanakkor létfontosságú a nemzeti és az állami érdekek fenntartása - mondta Aleksandar Vučić.

A szerb államfő újévi sajtótájékoztatóján hozzátette, meg van győződve arról, hogy neki és a kormánynak sikerül elérnie azokat a legjobb eredményeket, amelyek garantálják Szerbiában élők biztonságát és a jobb jövőt.

Vučić rámutatott, hogy továbbra is cél az állampolgárok egészségének megóvása, és a koronavírus-járvány legyőzése, de az egészségügyi rendszer fejlesztése is. Szintén kiemelt jelentőségű az életszínvonal további növekedése, a fizetések, a nyugdíjak emelése, a tisztább levegő, a utak, valamint a vasúthálózat fejlesztése. A szerb elnök arra számít, hogy Szerbia gazdasága jövőre hat százalékos növekedést mutat majd. Vučić az átlagfizetésekről is beszélt. Amint elmondta, célja, hogy még a jövő év vége előtt elérjék az 560 és 570 euró közötti szintet, Belgrádban pedig a 690 eurót: „Előreláttuk az egészségügyi dolgozók öt százalékos béremelését január elsejétől, a többieknek három és fél százalékot, de mindenki másnak április elsejétől öt százalékos emelés jár. A katonaságban szolgáló szakaszvezetőknek, tizedeseknek és altiszteknek további tíz százalék jár majd, mert szeretnénk vonzóvá tenni a katonai hivatást, hogy ne menjenek el, amint egy gyárból jobb fizetést ígérnek nekik.”

Jövőre a minimálbért is növelnék 6,6 százalékkal 30137-ről 32126 dinárra: „A nyugdíjakat és a nyugdíjasokat illetően célunk, hogy a járandóságok átlagösszege 2021 vége előtt elérje a 270 eurót.”

A szerb államfő új kórházak és klinikai központok építését, valamint számos szerbiai város kórházainak felújítását is kilátásba helyezte. Ígérete szerint ezek többsége már jövőre elkészül. Az egyik legfontosabb cél a lakosság koronavírus elleni mielőbbi beoltása.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ami az oltást illeti, még mintegy 86-87 ezer adag Pfizer-vakcina érkezését várjuk januárban. Hetente, január 4-e és 25-e között érkezik majd a Pfizer-vakcina az országba, és a tervek szerint a gerontológiai központok lakóinak beoltását követően, mert ugye ők a legveszélyeztetettebbek, megkezdjük, sőt már most is elkezdtük a Covid19-rendszerben dolgozók egy részének beoltását, akiknek nincs antitestje, akik nem estek át a koronavírus-fertőzésen. Azután januárban a Covid19-rendszerben dolgozók legnagyobb része megkapja a vakcinát, ezzel megóvjuk őket, megóvjuk az egészségügyi rendszert és a kórházainkat is.”

Az infrastrukturális beruházásokat illetően a szerb elnök kiemelte, hogy jelenleg négy autópálya több gyorsforgalmi út is épül. Reményét fejezte ki, hogy a Belgrád–Újvidék gyorsvasút jövőre elkészül, ugyanakkor a kulturális beruházásokról is szólt: „Fontos befejezni a Szabadkai Népszínházat, további beruházásokat eszközölni a múzeumokba.”

Vučić szerint a gazdaság növekedése szempontjából Szerbiának van a legjobb eredménye Európában, és mint mondta, büszke arra, hogy egy olyan ország elnöke lehet, amely Európa bajnoka ebben.

Aleksandar Vučić
Szerbia
oltás
koronavírus
GDP

Most

13:43, Frissítve: 13:50

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.