Ugrás a tartalomra

Charles Michel: a bővítésről szóló döntéssel "hatalmas lépést tettünk a helyes irányba"

2023.12.15
07:59
2023.12.15
08:06
Forrás
MTI
Azzal, hogy a tagországok vezetői nagyon erőteljes döntést tudtak hozni a bővítéssel kapcsolatban, "hatalmas lépést tettünk a helyes irányba" - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben.

Charles Michel újságíróknak nyilatkozva történelmi pillanatnak nevezte, hogy az Európai Tanács döntött az Ukrajnával tervezett uniós csatlakozási tárgyalok megkezdéséről.

"Nagyon erőteljes jelzést küldtünk az európai polgároknak, és nagyon erőteljes jelzést az ukrán állampolgároknak" - fogalmazott.

A tagállami vezetők döntöttek arról, hogy az Európai Unió megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, tagjelölt státuszt adtak Georgiának, valamint határoztak arról, hogy az unió tárgyalásokat kezd Bosznia-Hercegovinával, amint az ország eléri a tagsághoz szükséges kritériumok teljesítésének szükséges szintjét - részletezte.

"Rekordidő alatt tudtunk nagyon erőteljes döntést hozni a bővítésről, különösen Ukrajnával kapcsolatban. Rekordidő alatt tudtunk rendkívül széles politikai támogatást nyújtani az érintett országoknak" - fogalmazott.

Michel kiemelte: néhány óra alatt sikerült kiegyensúlyozott javaslatot elfogadni széles politikai támogatás mellett. Ez azt mutatja, hogy az EU komolyan gondolja a hitelesség kérdését, és mindent meg akar tenni az alapvető érdekek védelme, valamint a nagyobb stabilitás biztosítása érdekében.

"Úgy gondolom, hogy mind a 27 tagállammal közösen vagyunk erősek, és akkor vagyunk igazán erősek, ha képesek vagyunk egységes döntéseket hozni" - tette hozzá.

Az uniós költségvetés féléves felülvizsgálatával kapcsolatban Michel reményét fejezte ki, hogy a jövő év elején a tagállamok visszatérnek a témára és megpróbálnak megállapodásra jutni arról.

Rövid nyilatkozatában az Európai Tanács elnöke végzetül közölte, a tagállami vezetők a brüsszeli uniós csúcs mai zárónapján egyebek mellett foglalkozni fognak a migráció kérdésével, a közel-keleti helyzettel, valamint az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelemmel.

Charles Michel
bővítés
Európai Unió
Európai Tanács
Brüsszel
Ukrajna
Moldova
Georgia
Bosznia-Hercegovina

Most

15:14, Frissítve: 15:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.
12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.