Ugrás a tartalomra

Csak két csatlakozási fejezet nyílt meg (videó)

2016.12.13
18:52
Az EU és Szerbia délutáni kormányközi konferenciáján megnyitották a közbeszerzésekre vonatkozó 5
Az EU és Szerbia délutáni kormányközi konferenciáján megnyitották a közbeszerzésekre vonatkozó 5., valamint a tudományra és a kutatásra vonatkozó 25. uniós csatlakozási fejezetet - utóbbit azonnal be is zárták a tanácskozáson, mivel erre vonatkozó uniós kritérium nem létezik, a kutatást és tudományt érintő kérdések ugyanis nemzeti hatáskörbe tartoznak. Korábban úgy tervezték, ma nyitják meg az oktatásra és a kultúrára vonatkozó 26. fejezetet is Szerbia számára, de ezt Horvátország megvétózta. A kedd délutáni brüsszeli kormányközi konferencián két fejezetet nyitottak meg Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatában. Eddig összesen hat tárgyalási fejezet nyílt meg, ebből négy az elmúlt hat hónap során a szlovák elnökség alatt - hangsúlyozta Miroslav Lajčak szlovák külügyminiszter. „Az eddig Szerbia esetében megnyitott hat tárgyalási fejezetekből négyet az elmúlt hat hónapban a szlovák elnökség alatt nyitottak meg. Ez igazán jó sebesség. Nincs ok a panaszra. Az, ami számít, azok a fejezetek, amelyeket már lezártunk. Ez nem gyorsasági verseny, itt a minőség a fontos.” Jadranka Joksimović, Szerbia eurointegrációval megbízott tárca nélküli minisztere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a legfontosabb megtartani a csatlakozási folyamat eddigi dinamikáját, mert ez a szerbiai polgárok érdekét szolgálja. „A mi érdekünk, hogy reformáljuk az ország társadalmát, és magát az országot, hogy az emberek érzékeljék az élet és a munkakörülmények javulását. Ezért ennyire fontos számunkra az európai integráció.”



Jó úton haladunk, már hat fejezetet megnyitottunk és egyet már le is zártunk - hangsúlyozta Johannes Hahn. Az uniós bővítési biztos hozzátette, az EU támogatja Szerbia európai útját. „A mai tárgyaláson kiderült, hogy Szerbia stratégiai célja az EU-tagság. Az EU elszántan támogatja Szerbiát ezen az úton. Jó úton haladunk, hat fejezetet már megnyitottunk és egyet le is zártunk. A bilaterális viszonyok feszültek, de megbeszéltük az előttünk álló feladatokat.” A bővítési biztos a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, reméli 2017-ben több tárgyalási fejezetet sikerül majd megnyitni, mint 2016-ban.
Szerbia
csatlakozás
fejezet

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.