Ugrás a tartalomra

Csalódottan várja függetlenségének tizedik évfordulóját Koszovó

2018.01.03
09:50
2018.01.03
10:00
Hashim Thaci az év során többször is elégedetlenségének adott hangot, amiért az európai integráció késlekedik, illetve a balkáni országgal szembeni vízumkényszert sem törölték el.

A 2017-es évben nem sikerült előrelépést elérnie a nemzetközi színtéren. Szerbiával nem sikerült rendezni a kapcsolatot tavaly sem, Belgrád továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet, és ebben öt, európai uniós ország is egyetért vele, így amíg az EU sem egységes a kérdésben, nem várható el, hogy Szerbia lemondjon a sajátjának tartott területről. A Szerbiával fenntartott viszonyt azonban mindenképp rendezni kell, a végeredmény azonban Hashim Thaci szerint sem Szerbiában, sem Koszovóban nem lesz népszerű. Koszovó státusának kérdése mellett feszültséget okozott Belgráddal az is, hogy a koszovói elnök növelné a biztonsági erők hatáskörét, vagyis voltaképpen önálló hadsereget hozna létre, amit Szerbia elfogadhatatlannak tart. Nemzetközi nyomásra Hashim Thaci visszavonta egy időre a kezdeményezést, később viszont kijelentette: nem mond le tervéről.

Hashim Thaci köztársasági elnök az év során többször is elégedetlenségének adott hangot, amiért országa európai integrációja késlekedik, illetve a balkáni országgal szembeni vízumkényszert sem törölték el annak ellenére, hogy az elnök szerint Koszovó szinte minden feltételnek eleget tett.

Koszovó
évforduló
csalódás
függetlenség

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 07:43

Ma van Đurđevdan

A Juliánusz naptár szerint április 23-án, a Gergely naptár szerint május 6-án van Szent György napja.
18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.