Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Francisco Seco

Csúcsjelölti vita: Hat jelölt, hat témakör

2019-05-16
07:33
2019-05-16
16:48
Forrás
Pannon RTV
Megtartották szerda este az európai pártok csúcsjelöltjeinek nagyszabású tévévitáját Brüsszelben.

Élőben vitáztak az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó jelöltek szerda este Brüsszelben. Ez volt az egyetlen televíziós vita, amelyben az összes jelölt részt vett, és elmondta véleményét. A témák között szerepelt a többi között a környezetvédelem, a munkanélküliség, a migráció, a biztonság, az Unió globális szerepe és az éghajlatváltozás. A hat jelölt közül a két favorit, Manfred Weber, az Európai Néppárt, és Frans Timmermans, a szociáldemokraták csúcsjelöltje.

A migráció volt a legmegosztóbb téma a csúcsjelöltek tévévitáján. Manfred Weber szerint csak az európai megoldásnak van esélye. Elmondta, az Európai Néppárt két dolgot tart fontosnak ezzel kapcsolatban: az egyik a határok feletti ellenőrzés visszaszerzése, valamint a közös fellépés a Földközi-tengeren, az áttelepítések kapcsán.

A következő téma a 3,3 millió fiatal munkanélküli számának csökkentéséről szólt. Ennek kapcsán kérdezték a jelölteket a műsorvezetők.

Manfred Weber, Európai Néppárt (EPP): „Jó gazdaságpolitikára van szükség, hogy meglegyen az infrastruktúra, a kutatás, nyitottak legyünk a kereskedelemre. Ekkor lesznek jó munkahelyek. Erős, belső piacra van szükség, egy még erősebb belső piacra. Egy olyan gazdaságra, amely munkahelyeket teremt.”

Frans Timmermans, az európai szociáldemokraták csúcsjelöltje azon véleményének adott hangot, hogy tévednek azok, akik azt mondják, fent kell tartani a jelenlegi állapotot. Számos téren reformokra van szükség.

Frans Timmermans, Európai Szocialisták Pártja (PES): „A minimálbér legyen az átlagbér 60 százaléka. EZ megvédi majd a fiatalokat, és nem kell fillérekért gürcölniük. Több tagállam nagyon jó gyakorlatokat valósított meg. Ezeket ki kell bővíteni. Végül pedig, csökkentsük a korhatárt, lehessen már 16 éves kortól szavazni.”

Timmermans kiemelte, hogy tovább kellene dolgozni a nemek közötti egyenlő bérek megteremtésén, ki kellene kényszeríteni a jogállamiságot minden tagállamban és prioritássá kellene tenni az éghajlatpolitikát. A migráció kapcsán úgy fogalmazott, Európa minden alkalommal elveszíti lelke egy darabját, amikor meghal egy menedékkérő a Földközi-tengeren. A vitát lezáró üzenetekben minden jelöltnél közös volt az, hogy szavazásra buzdítottak. Többen úgy fogalmaztak: nem számít, kire voksolnak, de ne hagyják elveszni szavazatukat.

EP-választás 2019

Most

15:18, Frissítve: 15:40

Családi nap a Makkhetesen

Főzőverseny, kirakodóvásár, élőzene és gazdag művelődési műsor fogadta azokat, akik ma ellátogattak Szabadka makkhetesi helyi közösségébe.
14:45

Két ország, egy ellenőrzés

Holnaptól az észak-macedón és a szerb rendőrök egy épületben, közösen és egyszerűsítve végzik majd a határellenőrzést Tabanovcénél, illetve Preševónál.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.