Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Francisco Seco

Csúcsjelölti vita: Hat jelölt, hat témakör

2019-05-16
07:33
2019-05-16
16:48
Forrás
Pannon RTV
Megtartották szerda este az európai pártok csúcsjelöltjeinek nagyszabású tévévitáját Brüsszelben.

Élőben vitáztak az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó jelöltek szerda este Brüsszelben. Ez volt az egyetlen televíziós vita, amelyben az összes jelölt részt vett, és elmondta véleményét. A témák között szerepelt a többi között a környezetvédelem, a munkanélküliség, a migráció, a biztonság, az Unió globális szerepe és az éghajlatváltozás. A hat jelölt közül a két favorit, Manfred Weber, az Európai Néppárt, és Frans Timmermans, a szociáldemokraták csúcsjelöltje.

A migráció volt a legmegosztóbb téma a csúcsjelöltek tévévitáján. Manfred Weber szerint csak az európai megoldásnak van esélye. Elmondta, az Európai Néppárt két dolgot tart fontosnak ezzel kapcsolatban: az egyik a határok feletti ellenőrzés visszaszerzése, valamint a közös fellépés a Földközi-tengeren, az áttelepítések kapcsán.

A következő téma a 3,3 millió fiatal munkanélküli számának csökkentéséről szólt. Ennek kapcsán kérdezték a jelölteket a műsorvezetők.

Manfred Weber, Európai Néppárt (EPP): „Jó gazdaságpolitikára van szükség, hogy meglegyen az infrastruktúra, a kutatás, nyitottak legyünk a kereskedelemre. Ekkor lesznek jó munkahelyek. Erős, belső piacra van szükség, egy még erősebb belső piacra. Egy olyan gazdaságra, amely munkahelyeket teremt.”

Frans Timmermans, az európai szociáldemokraták csúcsjelöltje azon véleményének adott hangot, hogy tévednek azok, akik azt mondják, fent kell tartani a jelenlegi állapotot. Számos téren reformokra van szükség.

Frans Timmermans, Európai Szocialisták Pártja (PES): „A minimálbér legyen az átlagbér 60 százaléka. EZ megvédi majd a fiatalokat, és nem kell fillérekért gürcölniük. Több tagállam nagyon jó gyakorlatokat valósított meg. Ezeket ki kell bővíteni. Végül pedig, csökkentsük a korhatárt, lehessen már 16 éves kortól szavazni.”

Timmermans kiemelte, hogy tovább kellene dolgozni a nemek közötti egyenlő bérek megteremtésén, ki kellene kényszeríteni a jogállamiságot minden tagállamban és prioritássá kellene tenni az éghajlatpolitikát. A migráció kapcsán úgy fogalmazott, Európa minden alkalommal elveszíti lelke egy darabját, amikor meghal egy menedékkérő a Földközi-tengeren. A vitát lezáró üzenetekben minden jelöltnél közös volt az, hogy szavazásra buzdítottak. Többen úgy fogalmaztak: nem számít, kire voksolnak, de ne hagyják elveszni szavazatukat.

EP-választás 2019

Most

19:25, Frissítve: 19:30

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.