Ugrás a tartalomra

Dačićtyal találkozott Szijjártó Belgrádban

2020.06.17
14:06
2020.06.17
18:51
Forrás
Pannon RTV
A járvány kezelése után eljött a gazdasági intézkedések ideje - mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ma Belgrádban, ahol szerb kollégájával tartott közös sajtótájékoztatót.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy a világjárvány nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági kérdés is, és ha a gazdasági védekezés során szorosan együttműködünk, akkor mind Szerbia, mind Magyarország újra nagyon komoly sikereket érhet el.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter megköszönte a magyar tárcavezetőnek azt a támogatást, amelyet Magyarország Szerbiának nyújtott az európai integráció folyamán, de a koronavírus-járvány idején is.

A magyar külügyminiszter mindig is Szerbia európai integrációjának leghangosabb szószólója volt - mondta a belgrádi sajtótájékoztatón Ivica Dačić. A szerb külügyminiszter kiemelte, hogy Szerbia és Magyarország, valamint a szerb és a magyar kormány kapcsolata kiemelkedő, ennek köszönhetően tudták egyebek mellett elsőként megnyitni a határokat is a két ország polgárai előtt annak ellenére, hogy Magyarország az Unió tagja. A jövőbeni együttműködésekről is beszéltek.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter: „Tervben van a két kormány együttes ülésének megszervezése, de stratégiai dokumentumokon is dolgozunk, a stratégiai partnerségi megállapodáson, valamint a két ország diplomáciai konzuli képviseleteiről is beszéltünk, illetve annak a lehetőségéről, hogy segítsünk egymásnak ott, ahol valamelyikünknek van diplomáciai képviselete, a másik országnak pedig nincs.”

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia sikere Magyarország érdeke is, részben a vajdasági magyarok miatt, részben pedig amiatt, mert a két ország gazdasága szorosan összefonódott, tavaly a kereskedelmi forgalom meghaladta a 2,5 milliárd eurót.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter: „A magyar kormány kilenc magyar vállalat szerbiai beruházásához összesen 9,1 milliárd forintnyi támogatást adott a mezőgazdaság, élelmiszer-feldolgozás és az építőipar területén, péntektől pedig elérhető lesz egy újabb pályázati lehetőség a magyar vállalatok számára, 25 milliárd forintos keretösszeggel ugyanis beruházási, támogatási programot indítunk azon magyarországi vállalatoknak, akik a szomszédos országokban kívánnak beruházásokat végrehajtani.”

A magyar miniszter arról is beszélt, hogy az elkövetkezendő hónapok és évek a nagy közös infrastruktúra-fejlesztésekről fognak szólni Szerbia és Magyarország együttműködésében. A magyar külgazdasági és külügyminiszter elmondta, felújítják a Belgrád és Budapest közötti vasútvonalat, megújítják a Szabadka és Szeged közöttit, valamint új gázvezetéket építenek, amely délről, a Török Áramlat gázvezetékből fog gázt szállítani Közép-Európába.

Szijjártó Péter
Ivica Dačić
Belgrád

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.