Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Deli Andor: A baloldal lassítaná Szerbia bővítési tárgyalásait

2021.02.24
12:05
2021.02.24
17:28
Forrás
Pannon RTV
Az EP Külügyi Bizottsága ma elfogadta a Szerbiáról szóló 2019. és 2020. évi jelentését. Ennek kapcsán nyilatkozott a Szabadkai Magyar Rádiónak Deli Andor.

A Fidesz-KDNP vajdasági származású EP-képviselője elmondta, számos olyan baloldali és liberális javaslat került be a szövegbe, amelyek egyetlen célja nyomást gyakorolni a szerb néppárti kormányra, ezáltal nehezítve a csatlakozási tárgyalásokat. Rámutatott, hogy az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos mindent megtett a bővítés felgyorsításárért, ugyanakkor egyes tagállamok továbbra is bizonytalanok, a koronavírus-válság miatt pedig érezhetően másra helyeződött a figyelem. Emiatt az elmúlt évben nem történhetett áttörés a bővítés folyamatában.

Én azt gondolom, hogy a bővítésnek, ha ilyen tempóban halad, nem érünk soha a végére. Ezért van szükség arra, hogy egyfajta látványos felgyorsulást tapasztaljunk. Tavaly a Bizottság, Várhelyi Olivér magyar biztossal az élén kidolgozott javaslatokat amelyek épp ezt szeretnék eredményezni. Új módszertanról van szó, arról hogy tömbösítenék a tárgyalási fejezeteket. Ezeknek az alkalmazása még mindig akadozik és az Európai Parlamentben pedig most készül ez a jelentés.

Közlemény:

A Külügyi Bizottság (AFET) mai ülésén megszavazta a Szerbiáról szóló 2019. és 2020. évi jelentését.  A jelentést fokozott várakozás előzte meg, ugyanis a nyugat-balkáni országról utoljára 2018-ban fogadott el dokumentumot az Európai Parlament.

Deli Andor fideszes EP-képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy számos olyan baloldali és liberális javaslat bekerült a szövegbe, melyek egyetlen célja nyomást gyakorolni a szerb néppárti kormányra, ezáltal nehezítve a csatlakozási tárgyalásokat.

„Közismert, hogy az uniós intézmények közül az EP fokozottan támogatja a bővítést és olyan új módszertanok alkalmazását, melyek célja, a bővítési tárgyalások felgyorsítása. Az erre vonatkozó módosító indítványaimat a néppárti Vladimir Bilcik jelentéstevő mind elfogadta, és belekerültek a szövegbe a kisebbségi jogok gyakorlati megvalósulására vonatkozó észrevételeim is. Ezért támogattam a jelentést” - mondta el Deli Andor képviselő.

Kiemelte ugyanakkor: sajnálatos, hogy a baloldali és liberális módosító indítványok miatt a jelentésnek számos olyan pontja van, melynek nincs közvetlen köze sem a bővítés gyorsításához, sem pedig az EU tagsági feltételekhez. „Egyértelműen nyomást akarnak gyakorolni a szerb néppárti kormányra. Ezért kerülhetett a jelentésbe többek között a washingtoni egyezmény kritikája, Szerbia jövőbeli lehetséges izraeli nagykövetségének székhelyére vonatkozó észrevételek, vagy a transzneműek identitásváltásának kérdése” - hívta fel a figyelmet a vajdasági EP-képviselő.

Deli Andor rámutatott, hogy az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér biztos mindent megtett a bővítés felgyorsításárért, ugyanakkor egyes tagállamok továbbra is bizonytalanok, a koronavírus-válság miatt pedig érezhetően másra helyeződött a figyelem. Emiatt az elmúlt évben nem történhetett áttörés a bővítés folyamatában. „Különösen bosszantó és sajnálatos, hogy a baloldali, zöld és liberális képviselők módosításainak következtében már az Európa Parlamentben is megjelentek azok a hangok, melyek csak visszatartják a folyamatot” - húzta alá Deli Andor EP-képviselő.

A Szerbia országjelentés plenáris szavazására március végén kerül sor. Ennek kapcsán a képviselő elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy érkeznek még további hasonló javaslatok baloldali részről.

Deli Andor
Európai Parlament
országjelentés

Most

16:19, Frissítve: 16:34

Védjük meg a tavasz hírnökeit!

A több napig tartó hideg és csapadékos tavaszi időjárás különösen megnehezíti a fecskék életét. A hűvös időben a madarak kevés repülő rovart találnak, ami egyébként a kizárólagos táplálékukat jelenti. Mi segíthetünk, hogy túléljék rossz a időt!

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!