Ugrás a tartalomra

Deli: Az EP Szerbiával és Várhelyi Olivérrel szemben is alaptalan kritikákat fogalmazott meg

2023.01.18
17:36
2023.01.18
19:24
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Parlament elfogadta az EU közös kül- és biztonságpolitikájának végrehajtásáról szóló nyilatkozatot. A dokumentum kapcsán Deli Andor, EP-képviselő nyilatkozott a Pannon RTV-nek.

Belgrádnak össze kell hangolnia külpolitikáját az Európai Unióéval - szerepel az EU közös kül-és biztonságpolitikájának végrehajtásáról szóló nyilatkozatban. A dokumentumot az Európai Parlament túlnyomó többséggel fogadta el. A jelentésben az EP arra kéri az Uniót, hogy állítsa le a Szerbiával folytatott tárgyalások előrehaladását mindaddig, amíg az nem teljesít több kulcsfontosságú követelést, amelyek közül a legfontosabb Szerbia kül- és biztonságpolitikájának teljes harmonizációja az Európai Unióéval.

Deli Andor, EP-képviselő ennek kapcsán azt nyilatkozta a Pannon RTV-nek, hogy az Európai Parlament nemcsak Szerbia irányába fogalmazott meg alaptalan kritikákat és javaslatokat, hanem kritikával illették Várhelyi Olivér biztost is, aki az elmúlt időszakban rendkívül tevékeny módon segítette a nyugat-balkáni bővítési folyamatot.

„Az Európai Parlament sajnos újból abba a régi hibába esik, hogy nem igazán veszi figyelembe a realitásokat, és azt, hogy jelen pillanatban Szerbia egy rendkívül érzékeny időszakban van, amikor egyrészt energiaválsággal néz szembe, másrészt pedig a koszovói kérdéskör megoldása, mint ahogy azt láthatjuk a hírekből is, egyre inkább a nyugati politikusok fókuszába kerül, és az Európai Parlament ebből kifolyólag egy olyan plusz nyomással egy olyan plusz terhet ró ezekkel a megnyilvánulásaival Szerbiára, ami nem segíti a meglévő kulcsfontosságú ügyeknek a megoldását, és nem szolgálja azt sem, hogy Szerbia polgárai közelebb érezzék magukat az Európai Unióhoz.”

Deli Andor
Európai Parlament

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.