Ugrás a tartalomra

Deli: Kisebbségi szempontból elégedettek lehetünk Szerbia országjelentésével

2017.01.09
16:44
Az Európai Parlament külügyi bizottsága hétfőn tárgyalta először a Szerbiára vonatkozó 2016-os országjelentés tervezetét
Az Európai Parlament külügyi bizottsága hétfőn tárgyalta először a Szerbiára vonatkozó 2016-os országjelentés tervezetét. Deli Andor, a Fidesz vajdasági európai parlamenti képviselője kiemelte, a tervezet külön bekezdésben foglalkozik a kisebbségekkel és részben már tartalmazza a jelentős témaköröket. A jelentés végleges szövegének elfogadása a márciusi plenáris ülésen várható. Az Európai Parlament az országjelentésekkel mutat rá azokra a kérdésekre és problémákra, ahol szükséges politikai vagy jogi lépéseket tenni, azaz egyfajta építő jellegű kritikaként szolgál a tagjelölt országok számára az integrációs folyamatban. Deli Andor, a Fidesz-KDNP politikusa így fogalmazott közleményében: „Kisebbségi szempontból elégedettek lehetünk, hiszen a jelentéstervezet külön bekezdésben foglalkozik a kisebbségek jogaival és azok védelmével, s részben már tartalmazza a számunkra jelentős témaköröket, tehát jó alapot ad arra, hogy módosító indítványaimmal kiegészítsem őket. A vajdasági magyar közösséget érintő kérdésekben jó együttműködés alakult ki Budapest és Belgrád között, ezért a magyar kormány következetesen támogatja Szerbiát európai útján” – emelte ki a néppárti politikus. Így folytatja: „Az idei évben célul tűztem ki, hogy a kisebbségi mellett gazdasági irányultságú javaslatokkal is hozzájáruljak a jelentés kidolgozásához, főleg a kis- és középvállalkozásokra összpontosítva. Vajdaság és a vajdasági magyarság gazdasági megerősödéseshez is a kkv-k járulhatnak hozzá legnagyobb mértékben. Fontos kérdésnek tartom továbbá az EU-s befektetések láthatóvá tételét a szerbiai polgárok körében, hiszen az unió az egyik legnagyobb befektető az országban.” – mutatott rá Deli Andor. David McAllister német EP-képviselő, a szerbiai országjelentés néppárti felelőse az ülésen elmondta, hogy a jelentés elismerően szól az elmúlt év politikai és gazdasági eredményeiről, viszont rámutat olyan területekre is, ahol szükséges a magasabb fokú jogi- és politikai harmonizáció. Az országjelentés kidolgozása a módosító indítványok leadásával, majd azok tárgyalásával folytatódik februárban, a végleges szöveg elfogadása a márciusi plenáris ülésen várható.
Szerbia
kisebbség
országjelentés
Deli
módosító indítványok

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.