Ugrás a tartalomra

Deli: Konkrét bizonyítás nem történt

2024.02.09
10:33
Forrás
Pannon RTV
Deli Andor és a Fidesz európai parlamenti képviselői nemmel szavaztak az EP azon határozatára, amely szerint egy nemzetközi csoportnak kellene kivizsgálnia a december 17-ei szerbiai választások körülményeit.

Deli Andor felszólalásában hangsúlyozta, a választások kérdése a szuverén országok belügye, ráadásul Szerbia még nem is tagja az Európai Uniónak. A határozatot az Európai Parlament úgy szavazta meg, ezáltal pedig teret engedett a szerbiai választások tisztaságát megkérdőjelező véleményeknek, hogy az EBESZ hivatalos nemzetközi megfigyelői jelentése még nem készült el – hangsúlyozta Deli Andor.

Szerinte ez további politikai feszültségeket kelthet, ráadásul a határozat szövegébe az is bekerült, hogy ha a választások tisztaságával kapcsolatban bármilyen probléma felmerülne, illetve ha Szerbia hatóságai nem működnek együtt teljes mértékben az esetleges hibák elhárításában, akkor kezdeményezhetik az uniós támogatások megvonását, és akár Szerbia csatlakozási folyamatának felfüggesztését is.

„Konkrét bizonyítás nem történt. Ezért is volt egy furcsa helyzet, hogy beelőzve a hivatalos jelentést, mégis politikai nyomásgyakorlás céljából az Európai Parlament úgymond megelőlegez egy véleményt, saját véleményt alkot, egy saját képet alkot arról, hogy mi is történhetett a szerbiai választásokkor.”

Deli Andor
Európai Parlament

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.