Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

„A döntéseket a három nép érdekeivel összhangban kell meghozni”

2021.08.04
16:23
2021.08.04
17:29
Forrás
Pannon RTV
Szerbia csak olyan döntéseket támogat, amelyeket a Bosznia-Hercegovinában élő mindhárom nép jóváhagy.

Ezt mondta el Aleksandar Vučić szerb államfő, miután találkozott Belgrádban Milorad Dodikkal, Bosznia-Hercegovina elnökségi tagjával, valamint a Boszniai Szerb Köztársaság delegációjával.

Valentin Inzko volt bosznia-hercegovinai főképviselő a napokban szerb részről felháborodást keltő döntést hozott, amely által megtiltotta a srebrenicai népirtás tagadását. A Boszniai Szerb Köztársaság illetékesei reagálásként kedd óta bojkottálják a bosznia-hercegovinai intézmények munkáját.

Pannon RTV/Idei Sándor

Aleksandar Vučić és Milorad Dodik találkozójára Belgrádban került sor. A szerb államfő a Bosznia-Hercegovinában történtek kapcsán elmondta: Szerbia óhaját fejezi ki a daytoni megállapodás tiszteletben tartása iránt, illetve hogy a régióban legyen béke. Hangsúlyozta: Szerbia tiszteletben tartja Bosznia-Hercegovina, de ugyanakkor a Boszniai Szerb Köztársaság területi integritását is.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Szerbia álláspontja az, hogy a saját akarattól vezényelve másokra erőltetett döntések soha nem jók. A döntéseket a Bosznia-Hercegovinában élő három nép, a szerb, a bosnyák és a horvát népek érdekeivel és beleegyezésével összhangban kell meghozni. Ez a lényege és a szelleme a daytoni békemegállapodásnak, nem pedig a döntések erőltetése másokra.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Szerbiában a térség békéjének garanciáját látják – mondta a találkozó után Milorad Dodik. Szerinte a döntés a Boszniai Szerb Köztársaság ellen irányul. Bosznia-Hercegovina elnökségi tagja ismételten hangsúlyozta, hogy nem ismeri el Christian Schmidt, az új bosznia-hercegovinai főképviselő legitimitását.

Milorad Dodik, elnökségi tag, Bosznia-Hercegovina: „A Boszniai Szerb Köztársaság elkötelezett a béke kiépítése mellett. Mi nem kérünk semmi mást, csak a saját alkotmányos jogainkat. A saját alkotmányos jogainkon kívül semmi mást nem kérünk. De nekünk, világon szinte egyedüliként nem engedélyezik az alkotmányos jogaink megerősítését.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A felek a találkozón gazdasági kérdésekről, közös projektekről is tárgyaltak.

Szerbia
Bosznia-Hercegovina
Aleksandar Vučić
Milorad Dodik

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.