Ugrás a tartalomra

Đurić: A nemzetközi nyilvánosságnak tudomást kell szereznie az incidensről

2018.03.27
14:01
2018.03.27
17:31
Forrás
Pannon RTV/Szerbiai RTV
Albán szeparatisták és bizonyos nyugati körök segítségével brutális támadásnak estek áldozatául a koszovói szerbek tegnap - mondta belgrádi sajtótájékoztatóján Marko Đurić.

A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője szerint az akció célja az észak-koszovói szerb közösség megfélemlítése volt.

Híradásainkban beszámoltunk róla, hogy vasárnap letartóztatta a koszovói rendőrség Marko Đurićot, aki Nikola Selakovićtyal együtt az ottani szerbek képviselőivel egyeztetett Kosovska Mitrovicán. Az akció során a rendfenntartó erők tagjai könnygázt is bevetettek. Đurićot végül kiutasították Koszovóból.

Ha Belgrád nem lép közbe, akkor tovább folytatódott volna a vasárnapi albán terror Kosovska Mitrovicában - mondta Marko Đurić keddi sajtótájékoztatóján a koszovói letartóztatásával kapcsolatban. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője kiemelte, a nemzetközi nyilvánosságnak tudomást kell szereznie a vasárnapi incidensről. Marko Đurić szerint Szerbiát és szerb népet akarták megalázni a koszovói hatóságok az ő letartóztatásával és azzal, hogy nyilvánosan, a nyakánál fogva vonszolták a koszovói rendőrök. Hozzátette, letartóztatása után a koszovói rendőrök ütlegelték, térdre kényszerítették, és még fényképeket is készítettek róla. „Megpróbáltak megfélemlíteni. Útközben az ütéseken és azon kívül, hogy lenyomták a fejem a térdemhez, selfieket csináltak velem, és azzal próbáltak megfélemlíteni, hogy kalasnyikovot szorítottak a hasamhoz egész idő alatt. Az egyikük kést is elővett és megfenyegetett.”

Goran Rakić, a koszovói Szerb Lista elnöke az Aleksandar Vučić szerb államfővel folytatott megbeszélése után közölte, úgy döntöttek, hogy kilépnek a pristinai kormányból Marko Đurić letartóztatása miatt. Azt is bejelentette, hogy a tíz, többségében szerbek lakta koszovói községben maguk alakítják meg a koszovói Szerb Községek Közösségét. „Megalakítjuk a koszovói Szerb Községek Közösségét a brüsszeli egyezménnyel összhangban. Tehát egyetlen megállapodást és egyetlen egy nemzetközi törvényt sem fogunk megsérteni.

A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd további folytatásáról Aleksandar Vučić szerb államfő fog dönteni, mondta a sajtótájékoztatón Marko Đurić.

Marko Djuric
Belgrád

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.