Ugrás a tartalomra

Eddig hárman indulnak a köztársasági elnökválasztáson (videó)

2017.02.15
13:09
Vajon mi várható az elnökválasztáson? Kik indulnak, és kinek van a legnagyobb esélye? Eddig hivatalosan három személy jelentette be indulását a választáson
Vajon mi várható az elnökválasztáson? Kik indulnak, és kinek van a legnagyobb esélye? Eddig hivatalosan három személy jelentette be indulását a választáson. Saša Janković korábbi polgári jogvédő, Vuk Jeremić egykori szerb külügyminiszter és Aleksandar Vučić. További indulók várhatók. Többek között Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke is. Vuk Jeremić egykori szerb külügyminiszter a nemzetközi politikai színtéren is próbálkozott tavaly. Az Egyesült Nemzetek Szervezetében azonban nem sikerült pozícióhoz jutnia, így nem sokkal újév után bejelentette, hogy részt vesz a szerbiai elnökválasztáson. Vuk Jeremić, korábbi szerb külügyminiszter: „Meggyőződésem, hogy együtt van elég erőnk ahhoz, hogy leváltsuk a jelenlegi rezsimet, és hogy létrehozzunk egy szuverén és önálló országot. Olyan Szerbiát, amelynek polgárai szabadok lesznek, biztonságban élnek és függetlenek. Egy olyan országot, ahol az állampolgárok nem félnek a hatóságoktól, egy országot, amelynek nem kell suttognia, hanem szabadon és hangosan képes hallatni hangját.” Jeremić egyértelműen ellenzéki jelölt és magát a Szerb Haladó Párttal szemben határozza meg. A Faktor Plus közvélemény-kutató intézet február eleji felmérése szerint 12 százalékot érne el a választáson. Az ellenzék töredezettségét mi sem bizonyítja jobban, hogy Jeremić mellett Saša Janković korábbi polgári jogvédő is bejelentette hivatalos részvételét egy héttel ezelőtt.



Saša Janković, leköszönő köztársasági ombudsman, Szerbia: „Eldöntöttem, hogy részt veszek a köztársasági elnökválasztáson. A célom az, hogy az államfői intézménynek visszaadjam a jelentőségét, hogy az újra - a többi intézménnyel együtt - a polgárok érdekét szolgálja, az ő szolgálatukban álljon és ne egy személyt szolgáljon ki. Részt veszek azért is az elnökválasztáson, hogy a szerbiaiak visszakapják jövőképüket, méltóságukat. Mindenki elnöke szeretnék lenni, Szerbia és mindenki védelmezője.” Janković köztársasági ombudsmanként vívott ki magának támogatottságot. Politológusok szerint függetlenségével, pártpolitikától való távolságtartásával nyerheti el a szerbiaiak szimpátiáját. A Demokrata Párt, az Új Párt és a Magyar Mozgalom is jelezte már, hogy őt támogatja. Még nem hivatalos, de valószínűleg a Szerb Radikális Párt elnöke, Vojislav Šešelj is indul majd a választáson. Az eddigi indulók közül toronymagasan a Szerb Haladó Párt által támogatott jelöltnek van a legnagyobb esélye. Annak fényében azonban, hogy az elnökválasztás kétfordulós, minden bizonnyal a második fordulóba bejutó ellenzéki jelölt mögé felsorakozik majd az összes olyan párt, amely a haladókkal szemben határozza meg magát.
Szerbia
jelöltek

Most

15:14, Frissítve: 15:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.
12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.