Ugrás a tartalomra

El a kezekkel Szerbiától!

2024.01.17
20:13
2024.01.17
20:26
Forrás
Közlemény
A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye

Az Európai Parlament mai ülésének napirendjén szerepelt a választásokat követő szerbiai helyzet.

Deli Andor vajdasági származású fideszes képviselő felszólalásában rámutatott: az ilyen viták nagyon kártékonyak, az Európai Parlamentnek több tiszteletet és megértést kell mutatnia Szerbia iránt.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke szerint a szerb kormánnyal szembeni támadások ismét azt bizonyítják, hogy szuverenista erők győzelmekor a baloldal nem tudja elfogadni a demokratikus választások végeredményét és kettős mércét alkalmaz.

„Az EP balliberális többsége azt a forgatókönyvet alkalmazza Szerbia ellen, amellyel Magyarországot immár 2010 óta próbálja sikertelenül befeketíteni. Ez alapján a balliberális ellenzék, valamint a dollárbaloldal EP-képviselői belföldi politikai kudarcaikat nem demokratikus választásokon, hanem külső segítséggel próbálják meg sikerré változtatni. Ez azonban egy bukott taktika Magyarországra vonatkozóan, Szerbiával kapcsolatban sem fog működni. A különbség talán az, hogy amíg Magyarország már az EU tagja, Szerbia még be sem jutott, de máris beindultak ellene az Európai Parlamentben a lejárató kampányok“ - emelte ki Deli Andor. Hozzátette: “Az elmúlt években azonban az EU hitelessége nagyot csökkent az egész Nyugat-Balkán térségében – ez nem csupán az Unió tétovaságának és merevségének tudható be, hanem nagyban hozzájárultak ezek az itt, az EP-ben folyamatosan hangoztatott túlzó és részrehajló vélemények is.”

Gál Kinga szerint joggal merül fel a kérdés: milyen demokráciafelfogás az olyan, amely csak akkor ismeri el a demokratikus választások végeredményét, ha az megfelel a balliberális világnak, míg ellenkező esetben, szuverenista erők győzelmekor, rögtön a jogállamiság felszámolásával riogat és támadásba lendül?

„A szerb kormánnyal szemben megfogalmazott támadások ismét azt bizonyítják, hogy a baloldali erők nem tudják elfogadni a vereséget és nem tartják tiszteletben a választók többségének akaratát, a demokratikus választások végeredményét. Lenézik az embereket” - mutatott rá a Fidesz EP-képviselője.

Gál Kinga hozzátette: ez felelőtlen és az európai érdekekkel ellentétes magatartás. Az alaptalan bírálatok ráadásul alapvetően rendíthetik meg Szerbia és az egész régió integrációs perspektíváit és az uniós intézményekbe vetett bizalmat is, miközben az Európai Unió számára kulcsfontosságú lenne Szerbia mielőbbi uniós csatlakozása.

„Ideje véget vetni a kettős mércének és visszaállítani a normális demokráciafelfogást Európában” - jelentette ki Gál Kinga.

Szerbia
Fidesz
Európai Parlament
képviselőcsoport
Deli Andor
Gál Kinga

Most

10:36

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.