Ugrás a tartalomra

Életük végéig börtönben maradhatnak a gyermekgyilkosok és erőszaktevők Szerbiában

2019.05.21
12:07
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
Elfogadta a Tijana-törvényt a Szerbiai Köztársasági Képviselőház.

A törvény életfogytig tartó szabadságvesztést irányoz elő a gyermekgyilkosok és erőszaktevők számára.

Százötvenkilenc igen szavazattal döntött kedd délelőtt a büntető törvénykönyv módosításáról a Szerbiai Köztársasági Parlament. A képviselők többsége támogatta az úgynevezett Tijana-törvény elfogadását. A szavazáson azonban nem vettek részt azok a parlamenti képviselők, akik bojkottálták a parlament eddigi munkáját. A tervezett törvénymódosítás szerint az élethosszig tartó börtönbüntetés felfüggesztésére legkorábban 27 év fegyház letöltése után van lehetősége az elítéltnek.

A törvénymódosítást egyébként a Tijana Jurić Alapítvány kezdeményezte, azzal a céllal, hogy valós életfogytiglani büntetéssel sújtsák a nemi erőszak elkövetőit, illetve mindazokat, akik magatehetetlen személyeket, várandós nőket vagy gyermekeket gyilkoltak meg. Az alapítvány 2017 november 9-én adta át a képviselőháznak a törvényjavaslatot, amit közel 159 ezer szerbiai polgár támogatott aláírásával.

A szerb köztársasági parlament törvénymódosítása, tehát tényleges életfogytiglani börtönnel sújtja a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőit. Ez azonban nem vonatkozik azokra a személyekre, akiknek az ügyében már tényleges bírósági ítélet született, így Dragan Đurićra sem, aki 2014 júliusában elrabolta, megerőszakolta majd megölte az akkor 15 éves Tijana Jurićot.

Tijana-törvény
Szerbiai Köztársasági Képviselőház
életfogytiglani börtönbüntetés

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.