Ugrás a tartalomra

Előrehozott választást tartanak Koszovóban

2021.02.14
07:51
2021.02.14
07:56
Forrás
MTI
Hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek Koszovóban. Mintegy 1,8 millió szavazópolgár előrehozott választáson dönt a 120 fős parlament új összetételéről.

A 28 választási listán a legnagyobb albán pártok mellett a Koszovóban élő nemzeti kisebbségek többsége is megtalálható. A koszovói választási törvény szerint önállóan induló pártok esetében 5 százalékos a parlamenti küszöb, míg koalíciók esetében 7 százalékos.

A kisebbségek 20, úgynevezett fenntartott hellyel rendelkeznek a 120 fős pristinai törvényhozásban, ebből 10 hely a szerb kisebbséget illeti meg.

Az urnák 19 órakor zárulnak, előzetes eredményekre akár már hétfőn számítani lehet. Az előrehozott választásra egyébként azért volt szükség, mert az alkotmánybíróság decemberben érvénytelennek nyilvánította a koszovói kormány tavaly júniusi megalakulását.

Koszovó
előrehozott választások
parlament

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.