Ugrás a tartalomra

Elsöprő győzelmet aratott a belgrádi önkormányzati választáson az SZHP

2018.03.05
09:10
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Az Aleksandar Vučić köztársasági elnök vezette Szerb Haladó Párt az előzetes eredmények alapján a voksok mintegy 45,6 százalékát szerezte meg.

Ez azt jelenti, hogy a pártnak 64 politikusa lesz a 110 tagú városi képviselő-testületben. Aleksandar Vučić pártelnök vasárnap este, miután bejelentette győzelmét, közölte: még folynak az egyeztetések arról, hogy a győztes listáról kit jelölnek polgármesternek. Belgrád 74. polgármesterének nevét körülbelül ötven nap múlva közlik.

A Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezetének elnöke az SZHP listájának 43. helyén szerepelt, így ő is bekerült a belgrádi vezetésbe. Nebojša Marjanović elmondta: a tervek szerint kezdeményezni fogja, hogy egész alakos szobrot emeljenek Hunyadi Jánosnak az egykori nándorfehérvári várban, a Kalemegdanon.

72 százalékos feldolgozottságnál az eredmények azt mutatják, hogy további három jelöltlista jutott be a városvezetésbe. A Dragan Đilas vezette Belgrád dönt, az emberek győznek listára a szavazópolgárok 19 százaléka voksolt. Az Aleksandar Šapić által fémjelzett listára a fővárosi választópolgárok több, mint kilenc százaléka szavazott. A Szerbiai Szocialista Párt listájára a szavazásra jogosultak 6 százaléka szavazott. A többi lista nem érte el a bejutáshoz szükséges 5 százalékot - mondta el Zoran Lukić a belgrádi Városi Választási Bizottság elnöke. „Egy sem lépte át a többi listából - azaz 24 listából, amelyek képviselő jelöltekkel rendelkeztek - a bejutáshoz szükséges küszöböt. Szóval az eddigi feldolgozottsági adatok alapján csupán négy lista került be Belgrád város képviselőházába. Nekik sikerült képviselőket juttatni a helyi képviselőházba.”

Zoran Lukić arról is beszélt, hogy a hogy a voksolások békésen, a választási eljárás megsértése nélkül zajlottak le. Az átláthatóságot és a folyamat tisztaságát figyelő CRTA szervezet szerint három megfigyelőnek megpróbálták akadályozni a munkáját, de később ők is zavartalanul eljuthattak az általuk felügyelt szavazóhelyre.

A szerb főváros mellett egyébként választásokat tartottak még Borban, Aranđelovacon és Sevojnóban, mindhárom helyen a Szerb Haladó Párt nyert.

SZHP
önkormányzati választás
Belgrád

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.