Ugrás a tartalomra

Emlékhely Martonoson a mártírhalált halt apátplébánosnak

2012.06.26
21:21
Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes avatta fel ma délután Martonoson Werner Mihály, az 1944-es magyarellenes atrocitások idején mártírhalált halt apátplébános emlékhelyét
Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes avatta fel ma délután Martonoson Werner Mihály, az 1944-es magyarellenes atrocitások idején mártírhalált halt apátplébános emlékhelyét. A jeles közjogi méltóságok és egyházi személyek jelenlétében megtartott eseményen Forró Lajos történész, Kávai Szabolcs, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselője és Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere méltatta a hetven évvel ezelőtti eseményeket, majd a magyar miniszterelnök-helyettes mondta el gondolatait: „Azt gondolom, hogy a magyar államnak két irányú kötelezettsége is van. Az egyik, hogy szerte a Kárpát-medencében támogassa a történelmi kutatásokat és azt, hogy méltó emlékművek kerüljenek ezek fölé a sírok fölé, és mementóként hirdesse ezeknek az embereknek a vértanúságát és a magyarságnak a mártíriumát. A másik, ami a magyar államnak a kötelessége, és itt már komoly eredményekről is beszámolhatok, az az, hogy a nemzet közjogi egyesítése gőzerővel folyik. Egy nemzet vagyunk, egy a kultúránk, egy nyelvet beszélünk, egy a történelmi örökségünk” – hangsúlyozta Semlyén Zsolt. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=S1zx4tENOOw A martonosi emlékhely nem csak a mártír plébánosról, hanem rólunk, ma élő délvidéki magyarokról is szól – mondta a VMSZ tartományi képviselője, Kávai Szabolcs. Magyarkanizsa polgármestere, Nyilas Mihály az emlékezés fontosságáról szólt: „A tárgyilagosság elengedhetetlen, az ítélkezés viszont nem a mi tisztünk, hiszen a történelemnek meg van a maga ítélőszéke, és az elítél vagy felment, ha kell. Ami ránk hárul, az az emlékek életben tartása.” Az emlékműállítást a Délvidéki Kutató Központ, a Rákóczi Szövetség és a magyarkanizsai községi önkormányzat kezdeményezte. A kérést Forró Lajos történész is támogatta, akinek nagyapja Werner plébánossal együtt esett a partizán-megtorlás áldozatául. A Délvidéki Kutató Központ tervei szerint legközelebb Horgoson állítanak majd emléket az ottani Virág plébánosnak, aki ugyancsak mártírhalált halt az 1944-es magyarellenes atrocitások idején.  
Martonos
Semjén Zsolt
Wener Mihály
emlékhely

Most

16:14

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.
13:57, Frissítve: 16:16

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.