Ugrás a tartalomra

Eredmény csak együttműködéssel

2024.03.06
12:42
2024.03.06
16:29
Forrás
Pannon RTV
A jövőben is 0-24 órás nyitvatartással üzemel majd a Horgos 2 – Röszke 2 közúti határátkelő - egyebek mellett erről is egyeztetett Szijjártó Péter és dr. Pásztor Bálint Budapesten.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a magyar-szerb viszony sikereinek fejlesztéséről is tárgyalt.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadta dr. Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét. Megbeszélésük eredményeit közös sajtótájékoztatón ismertették a politikusok. Magyarország Szerbia oldalán áll, amikor az Európai Unió bővítéséről van szó, és szeretné, ha Szerbia minél előbb a tagja lenne az EU-nak, ez a vajdasági magyarok érdeke is – mondta Szijjártó Péter.

„Magyarország és Szerbia között a történelmünk során most van a legjobb kapcsolat, a legjobb együttműködés, de az is világos, hogy mind ez nem jöhetett volna létre a VMSZ nélkül. A VMSZ ötlete, javaslata volt az, hogy a magyar kormány finanszírozásával egy nagy, átfogó gazdaságfejlesztési programot hajtsunk végre Vajdaságban, amelynek keretében eddig több mint 14 ezer vajdasági vállalkozásnak adtunk összesen 80 milliárd forintnyi támogatást, amelynek nyomán végül 170 milliárd forintnyi beruházás valósult meg. Ez jó mindenkinek.”

A felek a Horgos 2 – Röszke 2 közúti határátkelő 0-24 órás nyitvatartásának állandósításáról is egyeztettek - mondta Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke.

„A Horgos 2 – Röszke 2 határátkelő 0-24-ben fog működni a jövőben is. Ez egyrészt azért fontos, hogy a vajdasági magyarok kapcsolatot tudjanak tartani az anyaországgal, másrészt pedig azért, hogy a magyarországi munkaerőhiány esetében a vajdaságiak úgy tudjanak segíteni és úgy tudjanak önmaguknak és családjuknak egzisztenciát teremteni és biztosítani, hogy ahhoz ne kelljen Magyarországra áttelepülni.”

A szülőföldön maradás feltételeinek tejesítése szempontjából kiemelten fontos a 2016 óta zajló gazdaságfejlesztési program, legutóbb tavaly novemberben jelentek meg pályázatok házvásárlásra, valamint mezőgazdasági termelők és cégek támogatására. A számok azt mutatják, hogy a vajdasági magyarság a szülőföldjén szeretne maradni – tette hozzá Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke.

Dr. Pásztor Bálint
Szijjártó Péter
határátkelő
Budapest
Horgos 2 – Röszke 2
közúti határátkelő
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.