Ugrás a tartalomra

EU-val foglalkozó konferenciát tartottak Kispiacon

2021.09.25
16:43
2021.09.25
20:56
Forrás
Pannon RTV
Komoly reformokra van szüksége Szerbiának ahhoz, hogy közelebb kerüljön az Európai Uniós csatlakozáshoz - mondta Kovács Elvira köztársasági parlament alelnöke Kispiacon egy EU-val foglalkozó konferencián.

Az eseményen egyebek mellett az Európai Unióban élő kisebbségek helyzetéről is beszéltek.

Szerbia uniós csatlakozása az elmúlt években szinte teljesen lelassult. Ez részben a világjárvány miatt történt, de Brüsszelben sem támogatja mindenki az unió nyugat-balkáni bővítését, sőt Belgrádnak is akad még tennivalója, hogy az integrációs folyamat felgyorsuljon. Ennek ellenére fontos, hogy a tagjelölt országok higgyenek az EU értékeiben és eszményeiben. Ez hangzott el Kispiacon az Unióval foglalkozó konferencián.

Kovács Elvira, alelnök, Szerbiai Parlament: „Most ott tartunk, hogy abban reménykedünk, hogy a szlovén elnökség vége előtt decemberre sikerül megnyitni két klasztert, azaz több tárgyalási folyamatot, de ahhoz Szerbiának még komolyabb reformokra van szüksége és fel kell mutatnia, hogy alkalmazza is a törvényeket.”

Addig is, amíg nem lesz teljes jogú uniós tag Szerbia megmaradnak a határon átnyúló pályázati lehetőségek. Az önkormányzatok így plusz forrásokhoz juthatnak.

Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa Község: „Inkább a közösségek közti együttműködés és az intézmények közötti együttműködés a fő célja ezeknek az Európai Uniós pályázatoknak, de ez mellett már be lehet csempészni olyan infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek a közösség számára is megfogható, látható eredménnyel bírnak.”

A Mozgalom Kispiacért civil szervezet is egy uniós pályázaton vett részt. Nyert. Így most ez a konferencia a vajdasági faluban valósulhatott meg.

Szarapka Ede, Kispiac Helyi Közösség Tanácselnöke: „A tanácskozás folyamán és a háromnapos rendezvényfolyamán tapasztalatot kell cserélnünk, az ott már az Európai Unió tagjaként lévő kisebbségi helyzetet át tudjuk beszélni, a lehetőségeket meg tudjuk vitatni.”

A rendezvényen Kispiac magyarországi testvértelepüléseinek képviselői is részt vettek, akik az uniós tagság előnyeiről és esetleges hátrányairól, valamint az őshonos kisebbségek Európai Uniós helyzetéről beszéltek.

Kispiac
EU
Európai Unió
Kovács Elvira
Fejsztámer Róbert

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.