Ugrás a tartalomra

Európa Tanács: Szerbiának szembe kell néznie a múlttal, védenie kell a szabadságjogokat, a civileket és a nőket

2023.09.28
14:29
2023.09.28
14:36
Forrás
MTI
Szerbiának fokoznia kell erőfeszítéseit arra, hogy szembenézzen a múlttal, megvédje a szólás- és a gyülekezési szabadságot, a civileket és az újságírókat, valamint hogy oltalmazza a nőket az erőszaktól - állapította meg Dunja Mijatović csütörtökön.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa a Szerbiában tett márciusi látogatását követően tett közzé jelentést, mely ajánlásokat tartalmazott az igazságszolgáltatásra és a múlttal való szembenézésre, a szólás- és gyülekezési szabadságra, valamint a nők jogaira és a nemek közötti egyenlőségre vonatkozóan.

Az emberi jogi biztos felszólította a szerb hatóságokat, hogy fokozzák a háborús bűncselekmények esetében indított eljárások lezárását vádemelési határozatokkal, orvosolják a tanúvédelmi rendszerek hiányosságait, javítsák a nemzetközi és regionális igazságügyi együttműködést, továbbá a háborús bűncselekmények valamennyi áldozata számára biztosítanak hozzáférést a nemzetközi normáknak megfelelő gyors, megfelelő és hatékony jóvátételhez.

Felszólította Szerbiát, hogy lépjen fel a háborús bűnösök "széles körben elterjedt nyilvános dicsőítésével", a háborús bűnök és a népirtás tagadásával és relativizálásával szemben, és tegyen az ellen, hogy a háborús bűnökkel gyanúsítottak nyilvánosságot kaphassanak elméletük terjesztéséhez. Hangsúlyozta: Belgrádnak el kell ítélnie minden atrocitást, valamint elő kell segítenie az elfogadást és a nyitottságot.

Az emberi jogi biztos szerint az újságírók biztonsága továbbra is komoly problémát jelent Szerbiában.

"Az újságírók ellen elkövetett valamennyi bűncselekményt azonnal és hatékonyan ki kell vizsgálni, az elkövetőket felelősségre kell vonni, a köztisztviselőknek pedig tartózkodniuk kell az újságírók elleni támadásokra és rágalmazásra ösztönző, az elkövetőket bátorító beszédmódtól" - fogalmazott.

Mijatović felszólította a szerb hatóságokat, hogy biztosítsanak finanszírozást, illetve teremtsenek biztonságos környezetet a civil szervezetek és az emberi jogi jogvédők munkája számára, és lépjenek fel az újságírók, emberi jogi jogvédők és aktivisták elleni stratégiai perek "elterjedt alkalmazásával" szemben. Felszólított továbbá a békés gyülekezés szabadságához való jog korlátozásának felszámolására, illetve arra, hogy a szerb hatóságok tartózkodjanak a közterületek biometrikus megfigyelésének bevezetésétől és a biometrikus adatfeldolgozástól. Ezzel összefüggésben módosítsák a belügyi törvényjavaslatot - szögezte le.

Az emberi jogi biztos üdvözölte a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó jogszabályi és szakpolitikai keret elmúlt években történt megerősítését, ugyanakkor a végrehajtás fokozására szólított fel, valamint a nemi alapú erőszak állandósulásához hozzájáruló, "továbbra is diszkriminatív" nemi sztereotípiák elleni küzdelemre.

Mijatović aggodalmát fejezte ki a nők elleni erőszak szerbiai terjedéséről szóló beszámolók miatt, és arra ösztönözte az illetékes hatóságokat, hogy kezeljék a jelenséget azáltal, hogy a meglévő jogszabályokat összhangba hozzák a vonatkozó normákkal és fokozzák végrehajtásukat. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa arra is felszólított, hogy Belgrád tegyen lépéseket a nők és lányok ellen az online térben elkövetett erőszak felszámolására.

Európai Tanács
Szerbia

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.