Ugrás a tartalomra

Európai Parlamenti választásokat tartanak június 9-én

2024.04.03
13:50
2024.04.03
20:15
Forrás
Pannon RTV
Ezen jogosultak részt venni a magyar állampolgársággal is rendelkező vajdasági magyarok.

A választópolgároknak szerepelniük kell a magyar választói névjegyzékben. Március folyamán a kettős állampolgársággal rendelkező vajdaságiakhoz már kezdtek érkezni az értesítőlevelek.

Azoknak, akik 2022-ben részt vettek a magyar országgyűlési választásokon semmi teendőjük nincs, szerepelnek a regiszterben. Azoknak a regisztrációja, akik nem vettek részt régóta voksoláson, hamarosan lejárhat. Őket arra kéri a Nemzeti Választási Iroda, hogy újítsák meg regisztrációjukat. Ezt kell elvégezniük azoknak a vajdasági magyaroknak is, akik eddig nem kérelmezték felvételüket a választói névjegyzékbe.

A formanyomtatványokat online és postai úton is vissza lehet juttatni az NVI-hez. A nyomtatványok kitöltésében Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a CMH-irodák és a Vajdasági Magyar Szövetség irodái és helyi munkatársai segédkeznek a polgároknak.

Juhász Bálint, elnök, Intéző Bizottság, VMSZ: Nagyon fontos kiemelni és leszögezni, hogy egyetlen helyen tudják megkérdezni, hogy szerepelnek-e a névjegyzékben és hogy az adataik mit mutatnak, hova kérték a csomagot. Ez pedig személyesen, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán, alapvetően a külképviseleteken, esetünkben a legkézenfekvőbb, hogy a szabadkai főkonzulátuson tegyék ezt meg. A főkonzulátus saját hatáskörben április 15-e és május 14-e egy meghatározott idősávban, 15 és 16:30 között minden nap a munkaidő végén másfél órában előzetes időpontfoglalás nélkül fogadja majd a választópolgárokat és válaszol a kérdésekre.

A bővebb interjú Juhász Bálinttal, a Vajdasági Magyar Szövetség Intéző Bizottságának elnökével a Közügyekből:

választások
Európai Parlament
Juhász Bálint
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.