Ugrás a tartalomra

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

2024.04.17
21:33
2024.04.18
07:18
Forrás
MTI
A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.

Az exit poll-adatokat a Nova TV kereskedelmi csatorna este hét óra után mutatta be.

A választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) koalíciós partnereivel 58, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) által alapított Igazság Folyói nevű koalíció pedig 44 mandátumot szerzett meg a 151 fős parlamentben.

A harmadik helyen a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali konzervatív Haza Mozgalom párt áll 13 mandátummal.

Továbbá 11 mandátuma van a fővárost vezető Možemo! (Képesek Vagyunk Rá!) baloldali-zöld szövetségnek, 9 parlamenti helye a jobboldali szuverenista Híd (Most) pártnak, 2-2 mandátuma az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális pártnak, illetve a Független Északi Platformnak, valamint 1 mandátuma van a Fokus/Köztársaság pártnak.

A választásokat megelőző felmérések is hasonló eredményeket jeleztek előre, a legtöbb közvélemény-kutatás a HDZ-t hozta ki győztesnek.

Branko Bačić, a HDZ alelnöke kijelentette: a magas részvételi arány még nagyobb legitimitást ad a nyertesnek. "A szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérés megerősítette az elvárásainkat" - mondta, hozzátéve, hogy négy évvel ezelőtt az akkori exit poll szerint 57 mandátumot kaptak, végül a HDZ 63 képviselőt tudott delegálni a parlementbe. "Az első reakcióm az eredményekre, hogy több mint elégedett vagyok" - hangsúlyozta.

Biljana Borzan, az SDP európai parlamenti képviselője szerint egyik nagy párt sem tudott egyértelmű többséget szerezni. "Elégedett vagyok azzal, hogy a HDZ lényegesen kevesebbet mandátumot szerzett, mint a legutóbbi választásokon, az SDP pedig többet" - mondta, megjegyezve, hogy egyelőre hálátlan feladat volna bármit is előre jelezni a kormányalakítással kapcsolatban. "Ehhez hosszú beszélgetésekre lesz szükség. Ha egyik pártnak sem sikerül megállapodnia (egy kormányozni képes koalícióról), akkor tudjuk, hogy mi fog következni" - hangsúlyozta Borzan, utalva arra, hogy ebben az esetben új választásokat kell kiírni.

Steven Bartulica a Haza Mozgalomtól azt mondta: hasonló eredményre számítottak, mint amelyet sikerült elérniük, és optimistán tekint előre a választások éjszakáján. A magas részvételi arányból azt a következtetést vonták le, hogy az állampolgárokat érdekli, merre tart az ország. "Mindent megtettünk. A kampány rövid volt, de egyértelműen mi vagyunk a harmadik legnagyobb politikai erő Horvátországban" - mondta.

A zágrábi parlamentben 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tartanak fenn.

A szerdai szavazáson valamivel több mint 3,7 millió horvát állampolgár adhatta le a voksát, a részvételi arány pedig rekordmagas volt. Délután fél 5-ig a szavazásra jogosultak 50,60 százaléka szavazott. 2020-ban ugyanebben az időpontban az arány 34,04 százalék volt.

HDZ
Horvátország
választások
Horvát Demokratikus Közösség

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.