Ugrás a tartalomra

Exit poll: a HDZ nyert a horvátországi választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani

2020.07.05
20:00
2020.07.05
22:14
Forrás
MTI
A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a választásokon - derült ki az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésből.

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyert a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - a felmérés szerint.

Az exit poll adatokat a Nova tévécsatorna este hét óra után hozta nyilvánosságra.

A húszezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint a HDZ 61, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) által alapított Restart Koalíció 44 mandátumot szerzett a 151 fős száborban.

A harmadik helyen a januári elnökválasztáson harmadikként befutó Miroslav Skoro eszéki horvát üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom nevű párt áll 16 mandátummal.

További 8-8 mandátuma van a Híd Függetlenek Listája (Most) és a Mozemo! (Képesek vagyunk rá!) nevű újbalos pártok és a zöldek szövetségének, valamint három mandátumot szerzett még a Párt névvel és vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) balközép pártok szövetsége.

Horvátország
választások
HDZ
Horvát Demokratikus Közösség
jobbközép
kormányzó

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.