Ugrás a tartalomra

Ezer Patriot légvédelmi rakétát akar beszerezni a NATO

2024.01.03
20:56
Forrás
hirado.hu
Több NATO-tagállam, közöttük Németország és Spanyolország szerződés írt alá maximum ezer Patriot légvédelmi rakéta vásárlásáról – jelentette be közleményben a NATO.

Az észak-atlanti szövetség közölte: segítséget nyújt a tagállamoknak a rakéták beszerzésében, hogy hatékonyabban védelmezhessék területüket, miközben Oroszország Ukrajna ellen intéz légitámadásokat. Az értékelések szerint a Japán által Egyesült Államok számára értékesített Patriot rakéták közvetetten lehetővé teszik, hogy az amerikai kormány folytathassa Ukrajna számára a katonai eszközök szállítását. Az 5,5 milliárd dollár értékű szerződés lehetővé teszi, hogy növeljék a manőverező robotrepülőgépek és a ballisztikus rakéták, valamint ellenséges repülőgépek ellen védelmet nyújtó rakéták európai gyártását – derül ki az NSPA, a NATO beszerzési és fegyveres erőket támogató hivatalának közleményéből.

A bejelentést üdvözölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. „A lőszergyártás növelése lényeges mind Ukrajna, mind a mi biztonságunk szempontjából” – tette hozzá. Az Egyesült Államok és Németország már küldött Patriot rakétákat Ukrajnának a városok és az ellátórendszerek védelmére. Ezek a szállítások részben kimerítették a készleteket, és az Egyesült Államok Japán és más országok segítségét kérte az újbóli feltöltéshez.

Az NSPA közölte, hogy a szerződés előirányozza Patriot-gyártó üzem létesítését Németországban a német MBDA és az amerikai Raytheon közös vállalata üzemeltetésében.

Európa saját maga ezer Patriot rakétát gyárt majd. Ez arról tanúskodik, hogy az európai együttműködés konkrét sikerekre képes – mondta Kajsa Ollogren holland védelmi miniszter, akinek hazája Németország, Spanyolország és Románia mellett szintén részese a szerződésnek.

A szerződés a pótalkatrészekre és a karbantartásra is vonatkozik.

 

NATO
rakéta

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:32, Frissítve: 19:44

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.
16:14, Frissítve: 18:59

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1479 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.